Què preveu la nova llei de l’avortament que ha presentat el govern espanyol?

Entre més, el text elimina l'obligació de tenir permís patern per avortar a partir dels setze anys o en el cas de dones amb discapacitat

VilaWeb
ACN
30.08.2022 - 12:33
Actualització: 30.08.2022 - 20:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El consell de ministres espanyol ha donat llum verda a la nova llei de l’avortament que elimina l’obligació de tenir permís patern per avortar a partir dels setze anys o en el cas de dones amb discapacitat. La norma, que ara passarà al congrés espanyol, també suprimeix els tres dies de reflexió obligatoris per interrompre l’embaràs i pretén de garantir que la intervenció es pugui fer a la sanitat pública en centres a prop del domicili de les dones. La llei s’ha dut al consell de ministres espanyol sense esperar a l’informe preceptiu del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

La ministra d’Igualtat espanyola, Irene Montero, ha remarcat en compareixença de premsa a la Moncloa que amb aquesta llei la ciutadania guanya drets. “El país feminista que ja som s’obre pas amb fermesa en l’arquitectura de l’estat en el moment en què més ho necessitem”, ha dit, i ha recordat l’aprovació al congrés espanyol la setmana passada de la llei del “només sí és sí”.

Baixa per regles doloroses i incapacitants

La norma inclou per primera vegada les baixes per regles molt doloroses i incapacitants. Serà en forma d’incapacitat temporal sense límit de dies i assumida per l’estat espanyol a partir del primer. No serà necessari de tenir dies previs de cotització com passa amb unes altres incapacitats. La incapacitat temporal per menstruació es donarà per quadres mèdics que derivin en regles incapacitants, per exemple, vinculats a malalties com ara l’endometriosi i els ovaris poliquístics.

El text també incorpora la baixa prèvia al part a partir de la setmana trenta-nou de gestació, que no consumirà cap dia del permís de maternitat. La llei inclou una baixa incapacitant per avortament, la provisió d’assistència a les dones que s’hi sotmetin i la garantia de la interrupció de l’embaràs a la sanitat pública amb èmfasi en la proximitat al domicili de les dones.

La norma reconeix l’objecció de consciència dels professionals sanitaris que no vulguin practicar avortaments com a dret individual i ho regula com es fa a la llei de l’eutanàsia per garantir que sempre hi haurà personal disponible per fer aquesta mena d’intervenció. Qui es declari objector, serà d’aplicació tant a la pública com la privada.

Les pastilles anticonceptives, cobertes per la seguretat social

A més, les pastilles anticonceptives d’última generació seran finançades públicament i tornaran a estar cobertes per la Seguretat Social. L’anterior executiu del PP va retirar el 2013 del catàleg cobert per l’estat espanyol la gran majoria de pastilles anticonceptives orals més modernes. També es promouran els mètodes d’anticoncepció masculina.

Un altre element que inclou l’avantprojecte de llei és el repartiment de franc en instituts, presons, centres cívics i organismes públics de productes de salut menstrual com ara tampons, compreses i copes menstruals per posar fi a la pobresa menstrual. Els centres educatius, de salut o penitenciaris repartiran de franc mètodes barrera d’anticonceptius vinculats a campanyes d’educació sexual.

A més, reconeix la gestació amb ventres de lloguer com una forma de violència contra les dones i prohibeix la publicitat de les empreses d’intermediació. El text també posa èmfasi en la formació en educació sexual i menstrual, que serà integral i donarà protagonisme al consentiment i les relacions fomentades en el bon tracte.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes