L’apagada elèctrica es queda a les cases, sense trascendir al carrer

  • El repic d’atuells convocat en protesta contra les elèctriques no té ressò

VilaWeb
Redacció
08.10.2021 - 22:20
Actualització: 08.10.2021 - 22:34

L’apagada elèctrica i el repic d’atuells convocats per protestar contra l’augment recurrent del preu de la llum durant els darrers mesos ha tingut un seguiment escàs. Alguns ciutadans han participat en la protesta i ho han compartit a les xarxes socials, però en general no ha estat una protesta massiva. L’Ajuntament de Valls també ha participat en la protesta i ha apagat l’enllumenament de la façana de la casa de la vila i d’alguns monuments. Vegeu-ne alguns exemples a continuació:

La mobilització ciutadana la van convocar inicialment els partits que van signar l’acord de la Llotja de MarERC, JxCat, CUP, Més per Mallorca, Més per Menorca, EH Bildu i BNG–, però s’hi van afegir sindicats com la Intersindical-CSC, Unió de Pagesos, el SEPC o la FNEC i organitzacions com l’Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural, Élite taxi, Escoltes Catalans, o l’Associació de Municipis per la Independència. Compromís no és entre els convocants perquè, segons fonts del partit, no hi han estat convidats, tot i que estan d’acord amb la mobilització.

Avui el preu mitjà de l’electricitat al mercat majorista ha estat de 229,20 euros per megawatt/hora, un 25,88% menys que ahir, el preu mitjà més alt registrat mai a l’estat espanyol, de 288,53 euros/MWh, amb pics per sobre dels 300 euros/MWh. El preu mitjà ha tornat a ser per sobre dels 200 euros/MWh, una barrera que es va superar per primera vegada a la història el primer d’octubre.

Per franges horàries, l’electricitat més cara ha estat entre les 21.00 i les 22.00, quan arribarà a 290 euros/MWh; i més barata entre les 16.00 i les 17.00, quan ha estat de 188,6 euros/MWh. El preu de la llum ha estat gairebé 5,5 vegades més car que el que hi havia el mateix dia de l’any passat, 41,97 euros/MWh, i gairebé set vegades més que el 7 d’octubre de 2019, quan es pagava a 33,8 euros/MWh.

Al manifest per l’apagada elèctrica, els partits convocants denuncien: “La manca de sobirania energètica ens surt molt cara a gallecs, catalans i bascs. És hora que en la construcció de les nostres nacions també avancem cap a la sobirania energètica que ens permeti comptar amb sistemes propis que trenquin amb l’oligopoli imposat per construir des d’una perspectiva pública sistemes justos que respectin el bé i el dret essencial que és l’electricitat.”

Recorden que els principals partits espanyols, PSOE i PP, van ser els que van privatitzar les empreses elèctriques públiques, van desregular el sistema energètic i el van deixar en mans del mercat. “Mercat que ells mateixos controlen i manipulen des dels consells d’administració que ocupen ex-presidents i ex-ministres dels dos partits. Tots compartint un únic objectiu: enriquir-se a costa d’un bé essencial com l’energia”, diuen.

Per què puja el preu de la llum?

L’escalada de preus que afecta gran part d’Europa es deu, entre més factors, a l’encariment del gas als mercats internacionals, que és el que es fa servir a les centrals de cicle combinat i que marquen el preu de mercat a la majoria de franges horàries i l’augment del preu dels drets d’emissió de diòxid de carboni. Aquests drets d’emissions són una quota que cal pagar en canvi de la contaminació generada i que s’inclou al preu final per penalitzar-la davant les fonts d’energies netes. Tanmateix, com que el preu al mercat majorista acaba condicionat per les energies contaminants, també s’acaba condicionant el preu de l’energia d’origen renovable.

El gas, disparat als mercats, va arribar ahir al matí a 155 euros/MWh al mercat neerlandès TTF, que sol prendre’s de referència a Europa. Al Mercat Ibèric del Gas, de referència a l’estat espanyol, el preu del gas va arribar a 113,77 euros/MWh, un 24,7% més que no dimarts (22,52 euros/MWh).

El preu del gas va atènyer el mínim històric durant el confinament per la covid. El maig del 2020 s’arribà a pagar-se a 3 euros per MWh, però durant l’estiu es va començar a enfilar fins als preus màxims actuals.

El govern espanyol és incapaç d’aturar l’escalada

Dimecres, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va insistir a demanar una compra conjunta de gas de tota la Unió Europea per mitigar l’alça de preus i va recordar que els ministres de Finances d’Espanya, França, la República Txeca, Grècia i Romania havien signat una carta conjunta en què demanaven una resposta comuna europea a la pujada del preu de l’energia. Els ministres demanaven que es coordinés millor la compra i l’emmagatzematge de gas per augmentar el poder de negociació i insistien en la necessitat d’assolir la independència energètica de la UE.

A mitjan setembre el consell de ministres espanyol va aprovar un pla de xoc per a abaratir la factura de la llum, però encara no ha tingut cap efecte. Entre més mesures, s’establia un mecanisme per a reduir l’excés de retribució a les companyies elèctriques per l’evolució del preu del gas, que l’executiu va estimar en uns 2.500 milions d’euros que tornaran al sistema per rebaixar la factura; una reducció del 5,1% al 0,5% de l’impost de l’electricitat; i el manteniment fins a final d’any de la suspensió de l’impost sobre el valor de producció d’energia elèctrica, del 7%. Una altra mesura va ser la injecció de nou-cents milions d’euros addicionals de les subhastes de CO₂ per a rebaixar el cost de l’electricitat i una limitació del creixement del preu del gas –entre un 4,4% i un 5%– els sis mesos vinents, per a evitar que repercuteixi en els consumidors.

Amb aquestes mesures, el govern espanyol va dir que aconseguiria una rebaixa mensual del 22% de la factura del consumidor mitjà fins a final d’any. Tenint en compte les mesures aprovades a final de juny, la rebaixa seria del 30%. Malgrat les promeses de l’executiu de Sánchez, els partits convocants de l’apagada elèctrica són profundament escèptics. Consideren que són mesures conjunturals i pedaços.

Per això anuncien un front comú contra l’oligopoli de les elèctriques i per a denunciar la inacció del govern espanyol: “Perquè els nostres països, els Països Catalans, Galícia i el País Basc, no tenen la sobirania que necessitem per afrontar l’estafa elèctrica i els seus responsables. Els nostres parlaments i governs estan lligats a un estat, l’espanyol, que va permetre i permet que tot això passi. Ens neguen les eines i instruments propis per poder intervenir el mercat, per poder plantar cara a les elèctriques i per prendre les mesures que el govern ni vol ni s’atreveix a prendre.”

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any