Antifrau investiga un contracte d’emergència de l’ICS a l’inici de la pandèmia

  • L'empresa contractada, a la qual se li van avançar trenta-cinc milions d'euros abans de rebre el material, no tenia cap treballador

VilaWeb
ACN
22.02.2022 - 14:20
Actualització: 22.02.2022 - 15:20

L’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) ha detectat possibles irregularitats en un contracte d’emergència de l’Institut Català de la Salut (ICS) per valor de seixanta milions d’euros, adjudicat al principi de la pandèmia per a comprar màscares, respiradors i altre material sanitari. L’empresa contractada, a la qual se li van avançar trenta-cinc milions d’euros abans de rebre el material, no tenia cap treballador, ni tampoc se’n tenien referències prèvies.

La investigació va arrencar arran de les sospites per possibles contractacions fraudulentes de material sanitari. En un moment determinat, la Generalitat de Catalunya fins i tot va denunciar l’empresa als Mossos, tot i que més tard retirà la denúncia. La companyia, Basic Devices SL, s’hauria presentat com a intermediària del mercat xinès.

D’acord amb l’expedient del contracte tramès per l’ICS a l’OAC el desembre del 2020, s’ha comprovat que el 19 de març d’aquell any l’institut va contractar a Basic Devices l’aprovisionament de material sanitari per un import inicial de 60,58 milions d’euros. El material a subministrar eren 2 milions de mascaretes FFP2 a 3,5 euros la unitat, 2 milions de mascaretes quirúrgiques a 1,2 euros la unitat, 2 milions de vestits de risc biològic per 24,2 euros la unitat, 50 respiradors pediàtrics i adults, per 20.570 euros cadascun, i 50 equips VMNI d’alta velocitat per adults i infants, per 31.853 euros cadascun.

El 20 de març de 2020, el departament de la vicepresidència i d’economia i hisenda va fer efectiu un abonament anticipat per import de 35 milions d’euros a Basic Devices via transferència a compte bancari. El mateix 20 de març del 2020, a darrera hora de la tarda, responsables de vicepresidència van presentar denúncia als Mossos d’Esquadra per temptativa d’estafa, de la qual hauria estat víctima la mateixa Generalitat. El 23 de març del 2020, els mateixos denunciats es van personar novament davant dels Mossos per declarar la seva voluntat de desistir-ne, atès que consideraren que les persones responsables de l’empresa contractista havien aportat prou informació per a refusar els indicis d’estafa. El 3 de desembre del 2020, l’ICS va manifestar que els materials contractats a Basic Devices van ser completament lliurats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any