05.06.2025 - 18:32
|
Actualització: 05.06.2025 - 18:46
El govern andorrà i els comuns de Canillo i Ordino han fet un pas històric per a la conservació del territori tot coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient: han signat un memoràndum d’entesa que preveu la creació d’un nou parc natural. La nova àrea protegida tindrà una extensió de 73,69 km², el 15,73% del territori del país, i enllaçarà espais naturals de gran valor paisatgístic i ecològic, com la vall d’Incles, el pic de Casamanya, la vall del Riu i l’estany de Juclà.
Amb aquesta declaració, Andorra dobla la superfície protegida i supera per primera vegada l’objectiu del 30% establert en el Marc Global de Biodiversitat de Kunming-Montreal, assumit durant la COP15. Fins ara, el país disposava de tres espais protegits: el Parc Natural del Comapedrosa, el de la Vall de Sorteny i el paisatge cultural de la Vall del Madriu-Perafita-Claror, que sumaven un 14,35% del territori. Amb el nou parc, la xifra s’enfila fins al 30,08%.
El ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, ha definit l’acord com una fita històrica, perquè és la primera vegada que el govern i dos comuns col·laboren per crear un parc natural. “Protegir no vol dir tancar ni prohibir. Vol dir estimar, compartir, donar a conèixer. I vol dir preservar allò que som com a societat de muntanya”, ha defensat. Segons Casal, el territori seleccionat no ha estat elegit a l’atzar, sinó que respon a criteris científics i ecològics. El futur parc inclourà hàbitats valuosos com el bosc madur d’Incles, un dels principals llocs de reproducció del gall de bosc al sud d’Europa; el port d’Incles, un dels passos migratoris més importants del Pirineu; i la zona de la Serrera, on encara es reprodueix la perdiu blanca. També s’hi troba l’estany de Juclà, el més gran d’Andorra, i formacions calcàries com el Casamanya, amb una flora endèmica i singular.
Durant l’acte, fet al coll d’Ordino, hi han participat també el cap de govern, Xavier Espot, i els cònsols majors de Canillo i Ordino, Jordi Alcobé i Maria del Mar Coma. A partir del novembre, començarà la redacció tècnica del projecte, amb la participació de totes les parts implicades. Si es manté l’actual marc normatiu, durant el primer semestre del 2026 s’espera que s’entri al Consell General la proposta de llei per a declarar oficialment el parc com a Parc Natural Nacional. El segon semestre de l’any que ve, una vegada aprovada la llei, es preveu la constitució dels òrgans de govern i gestió del nou espai, així com la redacció definitiva del pla rector i del pla de gestió, els instruments clau per a la preservació efectiva del territori.