‘La tertúlia proscrita’

Andorra aprova el delicte fiscal a partir de 75.000 euros

  • El termini de prescripció serà de deu anys · La nova llei pretén lluitar contra l'emblanquiment de capital i el terrorisme

VilaWeb
Redacció
13.07.2017 - 18:25
Actualització: 13.07.2017 - 22:27

El Parlament d’Andorra ha aprovat avui, per unanimitat, la tipificació del nou delicte fiscal a partir d’un import de 75.000 euros defraudats i un termini de prescripció de deu anys. El projecte de llei, presentat pel govern andorrà, modificarà la llei qualificada del codi penal. L’objectiu de la reforma és adaptar-se als estàndards internacionals i lluitar contra l’emblanquiment de capital, el contraban i el terrorisme.

La tipificació del delicte fiscal es fa diferenciant entre el tipus bàsic, a partir de 75.000 euros, i l’agreujat, que serà quan l’import defraudat superi els 150.000 euros o quan els fets s’emmarquin en una organització criminal. Així doncs, només el tipus agreujat serà subjacent del delicte d’emblanquiment.

El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha dit que la inclusió del delicte fiscal no vol ser un maquillatge, sinó una mesura eficaç i creïble per als ciutadans i per a la comunitat internacional. Segons ell, era una mesura necessària per complir les recomanacions del Moneyval i per fer que el nou marc fiscal sigui efectiu.

Cinca ha dit que aquestes mesures culminen el seguit d’iniciatives legislatives previstes per a aquest semestre per a adaptar la normativa sobre transparència i cooperació internacional en matèria fiscal, emblanquiment de capital i finançament del terrorisme.

El nou delicte fiscal s’afegeix a la llista de les mesures preses per Andorra aquests darrers anys, que ha fet que el Principat hagi esdevingut un país amb un nou model econòmic que compleix les normes internacionals establertes per l’OCDE, la Unió Europea i el Grup d’Acció Financera.

Pel que fa al delicte de contraban, s’amplia a qualsevol tipus de mercaderia, s’endureixen els llindars per a contraban de mercaderies sensibles i s’elimina el concepte de zona duanera, amb l’objectiu de lluitar de manera més efectiva contra el contraban de tabac.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any