La UPF ofereix una avaluació única, però els estudiants la refusen per ‘completament insuficient’

El rector de la universitat titlla d'actituds intolerants de grups 'extraordinàriament minoritaris' el blocatge dels campus

VilaWeb
ACN
29.10.2019 - 17:49
Actualització: 29.10.2019 - 18:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Universitat Pompeu Fabra (UPF) oferirà als alumnes que ho demanin una avaluació en convocatòria única, segons que ha afirmat el seu rector, Jaume Casals. Avui ha començat una vaga indefinida convocada per diverses associacions d’estudiants per la sentència del procés. El claustre de la universitat havia rebutjat la possibilitat d’avaluació única, tot i que els diversos centres ja havien posat en marxa mesures de flexibilització, segons un comunicat de la UPF.

En una atenció als mitjans de comunicació, Casals ha titllat el blocatge de l’entrada als tres campus aquest dimarts d’actituds intolerants de grups que són ‘extraordinàriament minoritaris’ i espera que la universitat participi de la situació política de Catalunya de la manera més intensa possible però no com ‘un antre ocupat’.

Tanmateix, els representants dels estudiants han refusat l’avaluació única perquè la consideren ‘completament insuficient’. Demanen una ‘avaluació única efectiva’ que no perjudiqui els que es vulguin mobilitzar contra la sentència. En aquest sentit, critiquen que l’oferta del rector no permeti de fer els exàmens ordinaris en els exàmens ordinaris de final de trimestre. Així ho han manifestat Ferran Vila, representant al Claustre, i Xan Fernando, del Consell de l’Estudiantat després de conèixer la proposta de l’equip de govern en una jornada en què els tres campus han estat bloquejats pels vaguistes que reclamen que la mobilització no afecti la seva vida acadèmica.

Vila i Fernando, representants institucionals dels estudiants, també han volgut condemnar qualsevol acció violenta i han criticat que ‘certes entitats sense presència a la UPF’ hagin anat al campus a confrontar-se amb els estudiants tancats per garantir el dret de vaga. La UPF calcula que hi ha uns cent quaranta estudiants tancats. Concretament, setanta al campus de la Ciutadella; quaranta-tres al de Poblenou i trenta al de Mar, segons han detallat en una conferència de premsa per explicar la situació de la universitat arran de la vaga.

El posicionament del rector

Casals ha assenyalat que els estudiants que volen secundar la vaga demanen ‘facilitats per fer els exàmens parcials durant l’assignatura per no jugar-s’ho tot el dia de la recuperació’ i ha assegurat que no s’estan negant a atendre aquests drets sinó que volen donar resposta a les demandes acadèmiques dels alumnes i que la proposta sigui encara més favorable del que ells demanen. ‘Estem mirant de millorar la seva proposta en l’atenció que mereixen tots els estudiants, els que volen seguir el curs acadèmic amb normalitat i els que volen tenir la llibertat de complir amb la seva agenda aquests dies i tenir facilitat al final’, ha respost Casals, que ha assegurat que ell mateix s’hi ha implicat.

Sense entrar en concrecions sobre com s’articularà, el rector ha indicat que formularan una proposta global per a tots els estudiants però prestant atenció a les particularitats de cadascuna de les facultats i dels alumnes. També ha destacat que membres del seu equip es troben parlant amb els representants dels estudiants per trobar solucions.

Casals ha condemnat el blocatge per entrar avui a la universitat amb barricades fetes amb cadires i taules, entre altres objectes. El rector de la universitat les ha sentenciades com del tot injustificables i també ha lamentat que s’hagi utilitzat ‘de manera tan frívola’ material docent per alçar-les.

Per al rector, la seqüència d’esdeveniments d’aquest matí, en què s’han produït alguns moments de tensió a les portes del campus de Ciutadella entre els estudiants que volien entrar-hi i altres que els impedien el pas, ha anat fatal. Casals ha explicat que les reixes del campus estaven tancades per ‘evitar cap tipus de confrontació entre els que volen entrar i els que ho volem impedir”‘i ha subratllat que ‘ningú desitja que es produeixi cap enfrontament, o fins i tot cap delicte dins la universitat que després hauríem de denunciar’.

El rector de la universitat ha assegurat que les demandes dels estudiants davant de la situació política a Catalunya seran més escoltades des d’una plataforma de qualitat i no des d’una universitat ‘aturada per fer de caixa de ressonància de la reivindicació d’un grup de persones que són extraordinàriament minoritàries’. També ha defensat que la universitat és una institució de compromís social molt important i per això espera que participi de la situació política però no ‘com un antre ocupat’.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ al mes