Missatge directe del govern espanyol al nou president del Parlament, Roger Torrent. El portaveu de l’executiu de Mariano Rajoy, Íñigo Méndez de Vigo, ha assegurat que, si permet una investidura a distància de Carles Puigdemont, haurà de ‘respondre davant els tribunals’. ‘Cal no cometre errors del passat. La seva predecessora ja va haver de rendir comptes davant els tribunals’, ha dit.

Segons la Moncloa, ‘no existeix cap possibilitat’ al reglament per a permetre que Puigdemont sigui president. Per això, Méndez de Vigo insisteix que no permetran ‘cap il·legalitat’ en la investidura i afirma que han estudiat tots els escenaris però evita explicar com pensen evitar-ho. ‘No volem entrar en especulacions’, ha manifestat. A més, ha afegit que tenen previstos ‘tots els escenaris’.

L’advertència és clara: si permeten investir Puigdemont a distància s’enfrontaran a responsabilitats penals. El portaveu de l’executiu de Rajoy recorda que hi ha un precedent i que tant la seva predecessora, Carme Forcadell, com cinc membres més de la Mesa estan investigats al Suprem espanyol. ‘No és possible pretendre ser el president de tots i ser-ho només d’una part i per a determinats objectius polítics’, ha valorat.

Per a la Moncloa, el reglament del Parlament (juntament amb l’informe dels lletrats) no deixa marge a la interpretació. ‘No existeix cap possibilitat política de prendre decisions al marge de la legalitat’, ha manifestat Méndez de Vigo. Segons el portaveu, ‘no porta enlloc’ intentar repetir situacions com les dels plens dels dies 6 i 7 de setembre. Méndez de Vigo també ha dit que no tindran ‘no vacil·laran’ per a fer complir la llei i ha dit que, amb l’aplicació del 155, l’executiu espanyol ‘així ho ha demostrat’.

Des de la Moncloa, fa dies que insisteixen que qualsevol acte administratiu que tramiti la Mesa per a permetre la delegació del vot de Puigdemont i els quatre diputats de Brussel·les (tots ells així ho han demanat ja) o la investidura a distància, serà recorregut ‘d’immediat’ davant el Tribunal Constitucional espanyol. Si es dóna el cas, abans d’anar davant l’alt tribunal cal seguir tota la tramitació habitual. Caldrà abans un informe del Consell d’Estat i el Consell de Ministres espanyol s’haurà de reunir per acordar presentar el recurs davant del TC. Els recursos que fa l’ estat espanyol poden suspendre de manera automàtica però provisional qualsevol acord amb una simple admissió a tràmit per part dels magistrats.

Missatge de Vicent Partal

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb