Alliberen a Raimat Natura i a l’Alt Empordà onze exemplars de turó europeu

  • L'acció forma part del projecte TuroCat i l'objectiu és ajudar a recuperar aquesta espècie en perill d'extinció

VilaWeb
Redacció
05.03.2024 - 17:25
Actualització: 05.03.2024 - 18:47

El projecte TuroCat de recuperació del turó europeu a Catalunya ha avançat amb un nou alliberament d’exemplars criats en captivitat. Per una banda, s’han introduït sis animals a l’Espai Raimat Natura de Lleida. El 2022 ja es van alliberar els primers animals en aquesta àrea i, recentment, l’equip tècnic del projecte els ha pogut identificar i ha determinat que es troben en perfecte estat. Paral·lelament, s’han deixat anar cinc turons més a l’Alt Empordà, on encara habiten les poblacions més importants d’aquesta espècie en perill d’extinció. Se’ls ha posat un xip per a identificar-los i se’ls farà un seguiment amb sistemes automàtics de fotografia.

El catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada i de mesures de protecció i de conservació de la fauna salvatge autòctona protegida classifica el turó europeu com a espècie en perill d’extinció a Catalunya. De fet, és un dels mamífers més amenaçats de la fauna catalana. Aquests darrers trenta anys, el nombre d’exemplars i la seva àrea de distribució s’han reduït dràsticament fins a arribar a la situació actual, en què habita únicament les planes de l’Alt i Baix Empordà i, en molt baixes densitats, als boscos del Pirineu Oriental.

Les causes de la seva desaparició a gran part de Catalunya són diverses: el control d’altres depredadors amb verins, la possible hibridació amb la fura, l’ús de pesticides i rodenticides, la destrucció de l’hàbitat i els atropellaments.

El projecte TuroCat d’estudi i recuperació del turó 

El projecte TuroCat va néixer el 2018, gràcies al suport de la Generalitat de Catalunya i d’una beca de la Fundació Barcelona Zoo. En aquest nou alliberament hi col·laboren el departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la Fundació Barcelona Zoo i la Fundació Trenca; a més del Centre de Fauna del Pont de Suert, un nucli zoològic privat del Pallars Sobirà, a Son del Pi; i el Centre de Conservació Camadoca de l’Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i Flora Autòctona de Santa Maria de Merlés.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any