Els caps del govern i del consell general durant una recent visita al copríncep francès

Andorra ha rebut amb alleujament la victòria d’Emmanuel Macron. El president de la República francesa és copríncep d’Andorra, de manera automàtica, i la perspectiva que ho fos Marine Le Pen havia causat una gran preocupació.

Com sempre, els polítics andorrans havien evitat de fer declaracions durant la campanya o evidenciar el seu suport a cap dels dos candidats, tot i que sí que es feren referències a la complicació o a les dificultats que implicaria una victòria de Le Pen.

Els coprínceps, d’acord amb el títol III de la constitució de 1993 i la tradició institucional andorrana, són els caps d’estat del Principat d’Andorra, càrrec que exerceixen de manera conjunta i indivisa. Com a institució sorgida dels pariatges i de l’evolució històrica, els coprínceps són, a títol personal i exclusiu, el bisbe d’Urgell i el president de la República francesa. Esdevenen símbol i garantia de la permanència i la continuïtat d’Andorra, com també de la seva independència, i arbitren i moderen el funcionament dels poders públics i de les institucions.

En el moment en què són designats per a aquests càrrecs esdevenen coprínceps d’Andorra i han de jurar o prometre exercir les seves funcions d’acord amb la constitució (art. 43.2). Tot i que la norma fonamental no ho especifica, el jurament s’ha fet sempre en sessió del Consell General i tradicionalment el copríncep francès ha prestat jurament per mitjà del seu representant personal a Andorra.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]