Alhora presenta un pla per a remunerar els adults que estudiïn català

VilaWeb
Redacció
16.04.2024 - 19:23
Actualització: 16.04.2024 - 19:58

Alhora, el partit impulsat per Clara Ponsatí i Jordi Graupera, ha presentat la segona proposta de la formació en matèria lingüística amb els ulls posats en la campanya de les eleccions de Catalunya. Després d’haver proposat una xarxa doble d’escoles, ara defensa de remunerar els adults que estudiïn català. L’objectiu és garantir l’assoliment dels nivells bàsics de la llengua i la cultura catalanes a tota la població.

El projecte consisteix a invertir mil milions d’euros en un pla d’ensenyament de llengua i cultura catalanes remunerat. El pla va dirigit a qualsevol persona que no hagi pogut estudiar a l’escola catalana.

La proposta es basa en un pla formatiu per trams, amb una retribució condicionada a
l’assistència i la superació de proves de nivell. En cas de no superar les proves, els alumnes perdran la retribució, però podran repetir el curs i tornar a examinar-se de franc. Cada nivell superat implicarà un increment de la retribució.

La formació preveu poder formar fins a 100.000 persones l’any i, indirectament,
reforçar la indústria de l’ensenyament, la producció i l’estudi de la llengua. “És la manera de garantir el dret i el deure de saber català i explicar a les comunitats immigrades que el català és fonamental per a la societat catalana, implica prosperitat de manera immediata i també a llarg termini, perquè permet de pujar en l’ascensor laboral. El català és l’ànima de la nació, però també un mercat i un poderós motor de la nostra economia, que evita que puguem ser dominats per l’estat espanyol”, diu Clara Ponsatí.

Per la seva banda, Jordi Graupera assegura que la proposta acostarà el català als col·lectius més vulnerables: “Aquesta mesura té l’efecte de contribuir a treure de la precarietat una part de la població que viu a Catalunya que, per causa d’aquesta mateixa precarietat, no pot dedicar temps a aprendre català.”

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any