Incidències en alguns punts del país per les tempestes intenses

  • Les tempestes són especialment fortes a Catalunya, el País Valencià i les Illes

VilaWeb
Redacció
04.09.2024 - 08:35
Actualització: 04.09.2024 - 21:33

Avui, 4 de setembre de 2024, les condicions meteorològiques adverses afecten bona part del país i hi ha tempestes fortes, que ja han fet els primers estralls, especialment a Catalunya, el País Valencià i les Illes, tal com han avançat les darreres previsions dels serveis meteorològics. Les autoritats han emès avisos per tempestes, amb especial èmfasi en les comarques interiors i muntanyoses, on es preveu que els xàfecs puguin ser intensos i localment forts.

De moment, les pitjors conseqüències del temporal s’han viscut a Mallorca, on els serveis d’emergències han localitzat el cos sense vida d’un dels excursionistes desapareguts ahir a la Serra de Tramuntana. És un home de nacionalitat britànica que es trobava en parador desconegut des d’ahir a la zona del Torrent de Pareis, al municipi d’Escorca (Mallorca) i el cadàver del qual ha estat trobat als voltants d’aquesta zona. Emergències, els bombers de Mallorca i la Guàrdia Civil reprendran les tasques de cerca del segon excursionista desaparegut, també britànic, demà al matí.

A les Illes, especialment a Mallorca i Menorca, l’AEMET ha indicat que hi ha una probabilitat moderada de tempestes durant la jornada. El servei d’emergències ha atès 147 incidents. En concret, deu han estat avui i la majoria estan relacionats amb inundacions en soterranis i caigudes d’arbres.

Les operacions en els aeroports de les Illes continuen acumulant retards generalitzats a causa de les tempestes. Segons que ha informat Aena, les demores són la tònica d’aquest matí en les sortides i arribades als aeroports de Palma, Eivissa i Menorca.

Al Principat, segons el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) la pluja ha caigut amb força al llarg del matí i fins al migdia, sobretot a la meitat oest del Principat. Localment, la precipitació ha anat acompanyada de tempesta. El temporal ha causat 204 trucades a emergències fins a les vuit del vespre. La comarca amb més avisos ha estat el Segrià amb vint-i-set, el 18,49% del total, i les ciutats amb més avisos Lleida i Tarragona, amb quinze cadascuna. Per demarcacions, la que ha generat més trucades ha estat la de Barcelona, amb el 33,82% del total. Per la seva banda, els bombers expliquen que des de l’inici de l’episodi han atès 148 incidències, sobretot per inundacions d’aparcaments i baixos d’edificis i per branques i elements de façana caiguts.

Protecció Civil de Catalunya ha activat el pla INUNCAT a causa de l’episodi de pluges intenses, però l’ha donat per finalitzat a la tarda. No obstant això, l’ha mantingut en prealerta. Segons les previsions, s’esperen acumulacions significatives de pluja en unes quantes zones, amb risc d’inundacions i afectacions a la mobilitat. Es recomana extremar les precaucions, especialment en zones propenses a inundacions i evitar desplaçaments innecessaris. Les autoritats també aconsellen estar atents a les actualitzacions meteorològiques i seguir les instruccions de seguretat.

La majoria de les platges del litoral català tenen hissada la bandera vermella per tempesta elèctrica i mala qualitat de l’aigua. Hi queda al marge la Costa Brava, ja que ha quedat més al marge de l’episodi de pluges. Fins a les 11.00 les estacions que han acumulat més precipitació són les de les comarques de Ponent i de Tarragona. El màxim l’han registrat les de la Granadella, a les Garrigues, amb 46,1 litres per metre quadrat; la de Nulles, a l’Alt Camp, amb 38,7; i la d’Ascó, a la Ribera d’Ebre amb 37,3; segons el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat). Altres registres són els 35,4 litres per metre quadrat de Maials, els 33 del Pantà de Siurana o els 31,8 de Margalef.

La pluja que ha caigut les darreres hores ha provocat inundacions en camps de cultius de fruita seca i olivera a Castelldans, a les Garrigues. Entre la matinada de dilluns i dimarts han caigut més de 76 litres per metre quadrat en aquest municipi. En altres pobles de les Garrigues també hi ha alguns camins i vies que han patit inundacions per les pluges.

Al País Valencià també hi ha tempestes, especialment en les comarques de l’interior. L’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha emès avisos de nivell groc i carabassa, perquè es preveuen precipitacions intenses que podrien superar els 30mm en una hora. Aquests episodis de temps extrem podrien causar inundacions locals i complicar la circulació viària. De fet, en municipis com Real (Ribera Alta), ja hi ha hagut petites inundacions, mentre que en uns altres municipis, com Castelló i Canet de Berenguer, ha plogut molt intensament. La situació requereix atenció, sobretot en zones baixes i prop de rieres.

L’Ajuntament de València ha tancat avui els parcs i jardins de la ciutat per l’alerta taronja davant de les fortes pluges, com també el paisatge protegit de la Desembocadura del riu Millars, que gestionen els ajuntaments de Borriana, Almassor i Vila-real. A València, també romandran tancades les biblioteques dels parcs de Benimàmet, Vivers i Marxalenes: Teodor Llorente, Trinitat, i Joanot Martorell, respectivament, segons que ha informat el consistori en un comunicat.

A la tarda, moltes precipitacions han estat de curta durada i d’intensitat forta o molt forta, i amb llamps. Passades les set de la tarda, el cel ja era poc ennuvolat o serè, amb alguns núvols més al sud de Castelló, però sense precipitació.

En les últimes 24 hores, segons dades de l’Aemet, els acumulats de precipitacions han estat de 56,2 l/m² a Llíria (Camp de Túria); a Llucena (Alcalatén), 50,8; a Cortes de Pallars (Vall de Cofrents-Aiora), 48,8; a Xiva (Foia de Bunyol), 48,0; a Vilafranca (Ports), 46,8; a la Pobla de Benifassà (Baix Maestrat), 46,8; a la Font de la Figuera (Costera), 43,6; a Catí (Alt Maestrat), 42,0; a Moixent (Costera), 41,2; a Alcoi, 40,6; a Benassal (Alt Maestrat), 40,2; o a Dosaigües (Foia de Bunyol), 39,8.

Així mateix, a Benafigos (Alt Maestrat) s’han acumulat 38,2 l/m²; a Vilallonga (Safor), 37,8; a la Vila Joiosa (Marina Baixa), 37,4; a Castellfort (Ports), 35,6; a València, 33,4; a Morella, 32,4; a Bétera (Camp de Túria), 31,4; a Vilamarxant (Camp de Túria), 31,4; a Fredes (Baix Maestrat), 30,6; a Altea (Marina Baixa), 29,8; a Atzeneta del Maestrat (Alt Maestrat), 26,8; a Castelló de la Plana, 25,2; al Pinós (Vinalopó Mitjà), 23,2; o a Benidorm (Marina Baixa), 23,2.

En el cas de Xàbia (Marina Alta), s’han acumulat 20,4 litres per metre quadrat; a Sagunt (Camp de Morvedre), 20,2; a Carcaixent (Carcaixent), 19,6; a l’Aeroport d’Alacant-Elx, 18,1; a Ontinyent, 17,4; a Xàtiva, 16,2; a l’Aeroport de València, 16,1; i a Alacant, 10,4.

A Andorra, també hi haurà un ambient inestable, amb nuvolositat variable i risc de tempestes en uns quants moments del dia. Es preveu que hi hagi precipitacions, principalment a la tarda, que podrien anar acompanyades de tempesta.

Què cal tenir en compte durant la tempesta?

Ateses les condicions meteorològiques adverses, les autoritats demanen de seguir les actualitzacions dels serveis meteorològics oficials, com el Meteocat i l’AEMET, i que s’han de prendre mesures de precaució.

Avisen que és important d’evitar desplaçaments innecessaris, especialment en les hores de més intensitat de les tempestes, i no estacionar vehicles en zones inundables. També es recomana d’assegurar els objectes que puguin ser arrossegats pel vent i evitar activitats a l’aire lliure en les zones afectades.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor