Alarma a Ulldecona per una nova arrencada de desenes d’oliveres monumentals

  • Salvem lo Montsià reclama, un cop més, una moratòria que eviti aquests casos mentre es tramita la llei al parlament

VilaWeb
ACN
05.11.2019 - 14:48

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’arrencada de desenes d’oliveres monumentals d’una finca pròxim al nucli de les Ventalles, al terme municipal d’Ulldecona (Montsià), ha fet saltar novament les alarmes dels defensors d’aquest patrimoni i del mateix consistori. Entre els arbres afectats es troben unes quinze oliveres que estan catalogades com a mil·lenàries –amb un perímetre de tronc de més de 3,5 metres a 1,3 metres del sòl-. La plataforma Salvem lo Montsià ha exigit, un cop més, que el govern aprovi una moratòria per evitar aquest espoli mentre es tramita la llei de protecció d’aquest patrimoni al parlament. ‘Pot passar que, quan estigui acabada, ja no hi hagi res per protegir’, ha advertit el portaveu de l’entitat, Guillem Riba.

Els treballs a la finca del barranc de la Carbonera de les Ventalles, propietat d’una empresa de vivers de la zona de Castelló, haurien començat fa un parell de setmanes i han suposat l’arrencada de les oliveres que hi havia plantades des de fa centenars d’anys. Quan Salvem lo Montsià va conèixer el cas, gràcies a la seva xarxa d’informadors per rebre les alertes en aquest tipus de casos, una part important dels arbres ja havien estat extrets i transportats del seu lloc d’origen. Molts cops se n’assabenten pel trànsit de camions carregats amb arbres per les carreteres del municipi. Al municipi hi ha uns 1.500 arbres catalogats.

Tot i que només quinze estaven incloses dins de l’inventari de les oliveres mil·lenàries que va elaborar la Mancomunitat de la Taula del Sènia, Riba precisa que n’hi ha moltes més que no estan catalogades però que es poden considerar també com a arbres monumentals: són les que superen els dos metres de perímetre de tronc. Aquest conjunt, rebla, forma part d’un paisatge agrícola centenari que les entitats i el consistori volen preservar. L’empresa, però, disposaria dels permisos per fer l’arrencada i això impedeix el consistori actuar: les oliveres acabaren venudes com a elements ornamentals en jardins d’empreses o particulars.

De fet, l’anunci que el parlament està tramitant la llei que les ha de protegir –en vigor al País Valencià- està accelerant els casos d’arrencades indiscriminades durant els últims mesos, especialment després de l’estiu. ‘L’espoli no ha parat i des del tràmit parlamentari ha augmentat’, certifica Riba. És per això que Salvem lo Montsià i la mateixa batllessa d’Ulldecona, Núria Ventura, consideren imprescindible l’aprovació d’una moratòria fins el moment que estigui aprovada la lleu, abans no sigui massa tard. ‘Pot trigar mesos o anys fins que estigui enllestida’, afegeix.

Fins aquest moment, els defensors d’aquest patrimoni han aconseguit que diferents partits assumeixin alguns dels seus plantejaments, com incloure dins de la protecció els arbres de dos metres de perímetre de tronc. ‘Protegim el paisatge centenari’, insisteix Riba, que demana una llei que comparteixi aquesta visió general del paisatge i la viabilitat de la pròpia activitat agrària, més enllà de protegir els casos concrets –l’ajuntament ha declarat, per exemple, mig centenar d’aquests arbres com a Bé Cultural d’Interès Local-.

‘Estem per paralitzar una activitat espoliadora i al costat de la pagesia. Cal fer un esforç i una política de suport al pagès per millorar el cultiu, la producció i la comercialització no només d’aquests arbres, sinó del territori. Cal anar més enllà d’una llei que prohibeixi i s’han de preveure mesures efectives per revitalitzar el sector de l’oli. Per a molts pagesos és impossible viure de la terra i això provoca que es treguin de damunt els arbres’, ha remarcat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes