El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica de l’Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, ha admès que la municipalització de l’aigua serà ‘més difícil’ després de la sentència del Tribunal Suprem espanyol a favor d’Agbar, però ha afegit que ‘ni molt menys és impossible’. En declaracions a Catalunya Ràdio, Badia ha plantejat l’exemple de Berlín, que va sotmetre la qüestió a consulta preguntant als ciutadans si preferien que els beneficis de l’aigua fossin dividends d’una empresa privada o bé servissin per recuperar el servei pagant-lo a poc a poc. D’aquesta forma, ha continuat, es podria revertir la gestió abans que acabés la concessió a Agbar, el 2047.

Badia ha considerat ‘sorprenent’ que una concessió de l’any 1953 per captar aigua del Llobregat acabi permetent gestionar tota l’aigua de l’àrea metropolitana fins al 2047, i més quan la nova llei de contractacions, ha insistit, parla de concessions de 5 o 10 anys.

En aquest sentit, ha criticat l’operació que es va fer el 2012, durant el mandat de Xavier Trias, i ha remarcat que hi havia informes que la desaconsellaven la privatització. ‘Que una privatització et costi 200 milions d’euros no sembla un bon negoci’, ha ironitzat, alhora que ha subratllat que aquests diners s’hauran de pagar l’any vinent o bé emetre més crèdit.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb