L’actriu Aina Clotet ha emès un comunicat en relació amb la seva substitució a la sèrie ‘Déjate llevar’, creada i dirigida per Leticia Dolera. Clotet lamenta que l’excloguessin del rodatge després d’haver comunicat el seu embaràs al·legant el ‘cost altíssim’ de la pòlissa d’assegurança i per la dificultat de canviar el pla de rodatge, malgrat que ella mateixa havia ofert de sufragar el cost addicional amb el seu salari. ‘Entenc que una adaptació del rodatge era un esforç per tot l’equip, però, com que en el sector audiovisual és habitual adaptar-se a tota mena d’imprevists, vaig assumir que la producció d’una sèrie marcadament feminista i que exposa la dificultat de ser dona i mare en aquesta societat, consideraria totes les opcions per a no excloure’m només per estar embarassada.’

L’actriu explica que fins ara havia declinat de fer declaracions per evitar que s’entenguessin com un atac a Dolera o al projecte i perquè volia canalitzar una experiència ‘dura’ a cercar solucions per a evitar que professionals embarassades del sector tinguessin la mateixa ‘desprotecció legal’ que ella. Amb tot, du que unes declaracions ‘sorprenents’ de Dolera la setmana passada l’han empesa a ‘donar explicacions’ sobre la seva sortida de la producció.

Segons Clotet, a començament de juliol va saber que estava embarassada de quatre setmanes i ho va comunicar a la directora de la sèrie amb la voluntat d’ajudar en la producció i preparar una organització del rodatge ‘tenint en compte’ el seu estat.

L’actiu explica que en l’embaràs anterior va haver de renunciar a projectes professionals perquè coincidien en un estat avançat de la gestació, però que aquesta vegada començava a filmar estant de poc més de tres mesos i mig, i per això troba que, amb una ‘planificació adaptada’, podria haver filmat la majoria d’escenes sense que l’embaràs fos perceptible.

‘Crec que cap dona s’ha de veure amb la necessitat d’ocultar una cosa així per protegir la seva carrera professional i sento que és compromís de totes i tots lluitar per una societat justa i equitativa, que no redueixi les oportunitats de les dones en moments tan crucials com el de l’embaràs o la maternitat.’

La producció esgrimeix un alt cost pels canvis
Clotet explica que Dolera li va comunicar telefònicament que no podien comptar amb ella per un ‘cost altíssim’ amb la pòlissa de l’assegurança i que era ‘complicat’ de canviar el pla de rodatge. Immediatament després, va saber que havien començat un càsting per al personatge que havia d’interpretar ella. L’actriu assegura que va posar el seu salari a disposició per a cobrir qualsevol cost addicional que l’embaràs pogués comportar a la producció. Però van descartar que interpretés el personatge i, com a compensació, li van proposar un altre paper, que Clotet va refusar ‘per la desprotecció que havia sentit en tot el procés’.

En una reunió posterior de Clotet amb Movistar+, plataforma que ha encarregat el projecte, li van dir que no en sabien res, ni dels problemes amb la pòlissa d’assegurança per a embarassades ni dels de planificació esgrimits per la productora, i que, en cas que ho haguessin sabut, ‘s’haurien abocat amb total voluntat d’evitar la situació’.

El co-guionista es justifica
Manuel Burque, co guionista de la sèrie, ha justificat en un comunicat que es va dissenyar un pla de rodatge alternatiu per adaptar-lo a la situació de Clotet però que ‘al final va ser impossible’ dur-lo a terme. Per la complexitat de la producció i perquè el rodatge s’hauria allargat fins als sis mesos d’embaràs de l’actriu –diu el guionista–, que interpretava un personatge ‘el motor principal del qual és no voler estar embarassada’ i amb ‘força escenes de sexe, algunes bastant explícites’. Burque destaca, a més, que Dolera ha comptat amb un equip majoritàriament femení i afegeix que cinc noies han treballat embarassades durant el rodatge.

Missatge de Vicent Partal

És molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a arribar a un punt de tranquil·litat empresarial que ens permeta de sentir-nos definitivament forts i que allunye qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot. Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina o telefonant al 934 426 439.

Vicent Partal
Director de VilaWeb