L’afer Dalmases torna a revifar la divisió de Junts

  • La dimissió del vice-president del partit i mà dreta de Laura Borràs torna a fer aflorar les tensions internes del partit

VilaWeb
Laura Borràs i Francesc de Dalmases sortint del Parlament, en una imatge d'arxiu
Josep Rexach Fumanya
25.10.2022 - 21:40
Actualització: 26.10.2022 - 00:01

Junts per Catalunya surt del foc per caure a les brases. Després d’exhibir públicament dues sensibilitats molt marcades en la consulta a la militància que va desembocar en la sortida dels seus consellers del govern, ara el partit haurà de pair la dimissió de Francesc de Dalmases com a vice-president de Junts, arran de la polèmica originada en el programa FAQS de TV3. El sector de Laura Borràs s’ha sentit acorralat i ha decidit d’enllestir així aquest capítol, arran de la pressió de moltes veus de l’executiva que demanaven el cap de la seva mà dreta. Però és una renúncia amb matisos: Dalmases abandona el càrrec al partit i deixa de ser membre de la comissió del parlament sobre la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), però mantindrà l’acta de diputat al parlament. Alguns membres del partit no en tenen prou i ja han anunciat una recollida de signatures per forçar que deixi el seu escó en el pròxim Consell Nacional.

Dalmases estava obligat a fer un gest. Un sector de l’executiva havia forçat que es convoqués avui una reunió extraordinària per a abordar el seu cas. Volien que no s’allargués fins a final de setmana per no deixar adormir la polèmica. Els qui van perdre en la consulta eren els més interessats a fer caure Dalmases perquè, a causa de la seva proximitat amb Borràs, a efectes pràctics s’interpretaria com un toc d’atenció a la presidenta del partit. Però no solament els continuistes veien amb bons ulls d’apartar Dalmases. Hi havia més membres de l’executiva que consideraven que la polèmica del FAQS desgastava el partit i que calia un gest.

Al final no ha calgut. De bon començament, la reunió de l’executiva ha donat mostres d’excepcionalitat. Laura Borràs, que en qualsevol aparició pública sempre surt acompanyada de Francesc de Dalmases, ha arribat sola a la seu de Junts. Poc després s’ha confirmat que el vice-president no hi assistiria. I durant la reunió Dalmases ha fet arribar la seva dimissió com a vice-president del partit i la renúncia com a membre de la comissió de control de la CCMA. L’executiva, per unanimitat i amb el sector de Borràs inclòs, la hi ha acceptada.

“Volen més sang”

Malgrat que l’executiva considerava tancat el problema després de la decisió de Dalmases, la crisi es manté oberta. Membres del Consell Nacional de Junts han impulsat una recollida de signatures perquè Dalmases també deixi l’acta de diputat. La recollida ha començat poc abans d’anunciar-se la decisió de Dalmases. Cal el suport d’un 20% dels membres del Consell Nacional perquè la qüestió sigui tractada en la reunió que s’ha de fer el 19 de novembre.

Aquest anunci ha agafat per sorpresa a molts membres de l’executiva. “Volen més sang”, deia una font propera al sector de Borràs. I és que no només demanen a Dalmases que renunciï a la seva acta de diputat, sinó que la Comissió de Garanties –integrada per Magda Oranich, Josep Pagès, Hèctor López Bofill, Maria Antònia Batlle, Mercè Alegre i Joaquim Jubert– li obri un expedient sancionador i que l’executiva iniciï una investigació interna per esclarir qui va pressionar Oranich en la redacció de l’informe.

Una polèmica creixent

Els fets van passar el mes de juliol, als estudis de TV3, el dia en què el FAQS va entrevistar la presidenta de Junts, Laura Borràs, aleshores presidenta del parlament amb plenes funcions. En una de les sales per als convidats –coneguda amb el nom de “trenet”– Dalmases i la sots-directora del programa van tenir una discussió sobre el contingut i el desenvolupament de l’entrevista, en un espai separat de la resta de membres de l’equip de Borràs. L’informe encarregat per la direcció de Junts i signat per Magda Oranich confirma que Dalmases va intimidar la periodista de TV3: “Va existir molta tensió i moltes de les persones presents van sentir un important grau d’estrès”, recull el text, que també esmenta els suposats cops i insults que van sentir els presents.

Segons que ha recopilat l’advocada, un dels entrevistats diu que va sentir com Dalmases deia a la periodista que era una mala professional, que el seu programa era una “merda” i la presentadora, “patètica”. Sobre els cops, que alguns han atribuït a l’acció de colpejar mobiliari, Dalmases ha assegurat que va fer soroll en agafar el telèfon mòbil de la taula d’una revolada. L’expedient també es fa ressò del missatge que Dalmases va publicar a Twitter quan es van saber els fets: “Parlant amb el diputat, m’ha dit que aquesta disculpa no suposava una acceptació de culpa.”

L’afer es va agreujar dilluns quan Oranich va explicar que havia rebut pressions de l’entorn de Dalmases. També va citar la presidenta Borràs, qui suposadament va mirar de condicionar el contingut de les conclusions del document. Dalmases, molest amb el resultat final de l’expedient, va enviar una carta a l’executiva en què desautoritzava Oranich i titllava l’informe d’irregular i tendenciós. En la reacció no va calcular els efectes de la resposta, perquè l’advocada penalista té un gran ascendent en el partit, per la seva trajectòria dilatada i reconeguda.

La dimissió semblava la sortida més còmoda per a tothom. Borràs calmava el sector que exigia una sanció per a Dalmases, però alhora el conservava al front parlamentari, on més falta li farà. Però hi ha un sector que no en té prou. El pròxim Consell Nacional es perfila com una nova batalla entre les dues ànimes de Junts. La partida continua.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any