Advertiment sever de Brussel·les al govern espanyol pel pla hidrològic

  • Europa amenaça amb un procediment d’infracció perquè no s’han comunicat ni justificat possibles desviacions dels objectius

VilaWeb
ACN
03.05.2016 - 20:18
Actualització: 04.05.2016 - 00:07

La Comissió Europea (CE) ha tornat a alertar el govern espanyol que haurà de garantir la preservació dels cabals ecològics en els plans hidrològics que ha presentat per a validar, entre els quals el del riu Ebre. Com que es considera una qüestió prioritària també revisarà si aquests cabals garanteixen alhora el bon estat ecològic i ambiental de les zones afectades. Aquesta és la resposta que ha donat la comissió a les preguntes presentades per l’eurodiputat Francesc Gambús, que va qüestionar que el manteniment dels cabals ecològics prevists al pla hidrològic anterior s’adeqüés a la directiva marc de l’aigua.

La CE ha recordat que ja va advertir el govern espanyol que, en el cas que no garantís el bon estat ecològic dels rius, s’haurien de comunicar de manera transparent les desviacions i les justificacions sobre la base de la viabilitat tècnica o d’uns costs desproporcionats. A més, ha respost que calia considerar els objectius dels hàbitats i les espècies protegides dependents de l’aigua a l’hora de fixar els cabals ecològics.

Gambús ha criticat que no hi hagués hagut la comunicació i que el govern de Mariano Rajoy no hagués tingut en compte els objectius marcats per les directives d’aigua, d’ocells i biodiversitat per a elaborar els plans. És per això que l’eurodiputat reclama a la Comissió que actuï davant del que considera uns incompliments flagrants.

L’eurodiputat també ha subratllat l’amenaça de la CE d’obrir un procediment d’infracció contra l’estat espanyol, tal com va fer en el cas del projecte de pantà de Biscarrués.

Finalment, la Comissió Europea ha refermat que els terminis no són objecte de negociació en cas de possibles peticions de moratòria, i ha admès que l’estat espanyol havia lliurat fora de termini els plans hidrològics. Segons que ha recordat Gambús, s’haurien d’haver aprovat abans del desembre del 2015 i el govern espanyol ho va fer el 8 de gener del 2016.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any