Ada Colau serà la presidenta de l’Àrea Metropolitana de Barcelona

Ho han pactat Entesa, PSC i ERC

VilaWeb
ACN
23.07.2015 - 13:00
Actualització: 23.07.2015 - 18:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Entesa, PSC i ERC han signat l’acord de govern de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que encapçalarà la batllesa de Barcelona, Ada Colaua. L’acord recull la creació d’una agència de transparència i l’encàrrec d’una auditoria independent per avaluar la societat mixta de gestió de l’aigua entre AMB i Agbar. Una de les grans preocupacions actuals de l’ens són les ‘circumstàncies complicades’ del transports públic de Barcelona amb el repte de trobar ‘una sortida econòmica’ perquè el seu dèficit ‘no repercuteixi en la resta de municipis’. Així ho ha dit qui serà vice-president executiu de l’AMB, Antonio Balmón.

Els grups polítics que han signat l’acord de govern de l’AMB aquest dijous al matí -Entesa pel Progrés Municipal, PSC-CP i ERC-AM- han mostrat la voluntat de ‘sumar’ i ‘cooperar’ en els propers anys per superar els reptes de la realitat metropolitana. ‘Diversos partits de l’esquerra ens posem d’acord per ampliar una base representativa social’, ha ressaltat el signant de l’acord per ERC i alcalde del Papiol (Baix Llobregat), Joan Borràs.

Una de les accions que recull l’acord per al govern de l’AMB és l’encàrrec d’una auditoria econòmica-financera i jurídica independent per avaluar el procés de constitució de la societat mixta entre l’AMB i la companyia privada Agbar que gestiona el servei del cicle integral de l’aigua. L’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) va emetre aquest any un informe en què considerava que no estava prou justificada l’existència de la societat mixta ni tampoc el fet que no es fes un concurs públic per adjudicar el servei, així com el preu del cànon establert.

Colau ha destacat que, al marge de l’auditoria, millorar aquest servei és ‘des del minut zero una obligació conjunta’. L’acord recull com a objectius per als propers anys garantir el subministrament universal de l’aigua com a bé comú i millorar-ne la regulació tarifària; el control de la gestió del servei i la tarificació social i ecològica.

En una atenció als mitjans de comunicació després de signar l’acord de govern, Colau ha destacat com algunes de les prioritats per als propers anys la lluita contra les desigualtats; la generació d’ocupació de qualitat; la distribució del turisme que atrau Barcelona; l’aposta per economies emergents; la millora de la gestió dels residus i la reducció d’emissions. Un altre dels punts de l’acord destacats és la creació d’una agència de transparència per definir accions concretes per ‘apropar’ l’AMB als ciutadans.

Un ‘transatlàntic’ que ha de resoldre el dèficit del transport metropolità

L’AMB és un ‘magnífic transatlàntic’ que comença ‘una nova navegació’. Així ha definit aquest ens supramunicipal l’alcalde de Cornellà de Llobregat, Antonio Balmón, per al qual ha augurat ‘unes bones condicions econòmiques’ després d’haver passat per ‘dificultats’. Balmón ha remarcat que el nou trajecte comença des d’una ‘solidesa’ que l’acord ha volgut ‘protegir’.

Ara bé, Balmón s’ha mostrat ‘molt preocupat’ per la situació del transport públic de Barcelona derivada, ha lamentat, de la ‘manca de finançament de l’Estat i la Generalitat’ que ha obligat a l’AMB a fer ‘molts esforços per trobar un solució sostenible a la funció del transport públic’. ‘En aquests moments el grup de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), Bus i Metro, es troba en circumstàncies complicades’, ha afirmat Balmón, que ha instat a ‘estudiar diferents possibilitats per resoldre el dèficit i que no repercuteixi en els municipis de l’AMB que no tenen aquest tipus de serveis’.

Després de signar l’acord de govern amb els objectius i les línies estratègiques de l’AMB per al nou mandat, s’ha celebrat el Consell d’Alcaldes Metropolitans, amb els 36 batlles, on s’ha proposat Ada Colau com a candidata a presidenta de l’AMB. D’aquests 36 alcaldes, tretze són nous i entren a formar part, per primer cop, d’aquest òrgan. Aquest dijous a la tarda, es constituirà el nou Consell Metropolità de l’AMB per al mandat 2015-2019, on s’elegirà la nova presidenta.

El Consell Metropolità, format per 90 consellers i conselleres, és el màxim òrgan de govern de l’AMB. Cada un dels 36 municipis disposa d’un número de consellers en proporció al seu pes demogràfic. Els alcaldes i alcaldesses dels municipis són membres nats del Consell, a més dels regidors i regidores designats pels Ajuntaments, fins a arribar al nombre estipulat per a cada municipi.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes