On seran els actes internacionals de la Diada 2024?

VilaWeb
Alba Tebar Gutiérrez
04.09.2024 - 21:40
Actualització: 06.09.2024 - 10:04

S’acosta la Diada 2024 de l’Onze de Setembre, i unes quantes assemblees exteriors de l’ANC ja han fet públics els actes commemoratius. A més, les delegacions del govern a l’exterior en preparen més d’una vintena en dinou països.

Aquestes activitats es completen amb els esdeveniments promoguts per les comunitats catalanes a l’exterior: l’Institut Ramon Llull, les oficines de l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa (ACCIO), l’Agència Catalana de Turisme i l’Institut Català de les Empreses Culturals. Les commemoracions combinaran la reivindicació i la difusió de la llengua i la cultura catalanes, i se centraran a organitzar actes sobretot musicals i gastronòmics.

Actes a l’exterior organitzats per l’ANC

A Anglaterra, la Diada se celebrarà dissabte 14 amb una paella popular i música en directe, que aniran acompanyats d’una actuació dels Castellers de Londres i de la Colla de Bastoners de Londres. També hi haurà actuacions de cant coral, activitats familiars, paradetes de marxandatge i una tertúlia amb el president de l’assemblea, Lluís Llach, i el secretari nacional i membre de la comissió internacional, Josep Punga. L’acte començarà a les 12.30 a la Hanover Primary School.

A Dublín (Irlanda) s’ha organitzat també per al 14 de setembre una actuació musical de Rikus, un grup d’animació infantil, a les 17.00 a Bernard Shaw. Més tard, hi haurà concert d’Inúka, a les 18.30; i de DesgarraSound i Berk Violin, a les 20.00.

A Utrecht (Països Baixos), la diada de celebració serà el 8 de setembre, i començarà a les 10.30 amb una trobada i passejada amb barca amb estelades a Geertebolwerk. Continuarà a partir de les 13.00 amb un dinar a Lepelenburg Park, on hi haurà una actuació de sardanes, un taller bàsic de castells i activitats infantils.

A París (França), l’ANC també ha organitzat una concentració, com cada any, amb data i hora pendents de confirmar.

A l’altra banda de l’Atlàntic, a Boston, hi haurà un taller de castells a les 11.00 a Esplanade, que s’allargarà fins a l’hora de dinar. Cap a les 13.00, al Cambrige Crossing, hi haurà una actuació dels Castellers de Boston mentre els assistents podran gaudir d’un menjar amb graelles de carbó. Es demana als participants que portin una samarreta de color groc. L’acte es farà el 7 de setembre, i serà conjunt entre l’ANC EUA i el Casal i els Castellers de Boston.

Actes organitzats per les delegacions de la Generalitat

La gran novetat d’enguany és que la delegació de l’estat francès reivindicarà l’esport català amb motiu dels Jocs Olímpics i Paralímpics de París. El dilluns 9 de setembre a les 19.00 s’organitzarà una conversa a la piscina Molitor entre Paula Ramírez, nedadora artística i guanyadora de la medalla de bronze a París 2024, i la Laia Forès, periodista corresponsal a París. L’11 de setembre, a les 18.30, Mar Pujol oferirà un concert a la seu de la delegació del govern, en què presentarà el seu primer àlbum, Cançons de rebost.

La delegació del govern davant la Unió Europea rebrà la comunitat catalana resident al Benelux el 12 de setembre, a les 12.30, a l’Espai Catalunya Europa, amb l’actuació d’Alosa.

A l‘Alguer, el 13 de setembre a les 19.00 s’oferirà una actuació del duet de la cantant Meritxell Gené i el guitarrista Txabi Àbrego als jardins de la Vil·la Mosca.

A Andorra, el 12 de setembre a les 19.00 s’organitzarà una taula rodona sobre incendis forestals, titulada Incendis de sisena generació, una amenaça compartida, i que es farà a la Sala Sergi Mas de Sant Julià de Lòria.

La cantant Gemma Humet serà present al museu de Lisbona (Portugal) l’11 de setembre a les 18.30 per a delectar el públic amb una actuació musical.

A Berlín (Alemanya), hi haurà concert de Francesc Ribera (Titot) i David Rossell a AYOKA Event Space el 10 de setembre a les 17.30.

A Roma (Itàlia), l’11 de setembre a les 19.30 es farà un espectacle de dansa a càrrec de Cesc Gelabert al Palazzo Colonna.

La delegació d’Eslovènia prepara un acte a Ljubljana sobre cuina catalana al Magnet Restavracija in Bistro, el 9 de setembre a les 17.00.

A la Lighthouse 10 de Viena (Àustria), es podrà gaudir d’un concert amb degustació de tapes i vins catalans el dimecres 11 de setembre, a les 18.30.

A Croàcia, es podrà assistir a l’obra de teatre Un concert a la Casa Blanca, que es representarà a la sala Vatroslav Lisinski de Zagreb. El text, del periodista, productor i professor de cineme Jordi Roigé, ha estat dirigit per Llorenç Rafecas. I l’interpretaran Mingo Ràfols, Roc Esquius i Mercè Pons.

A Estocolm (Suècia) el dissabte 7 de setembre a les 16.00 es farà la presentació oficial de la colla castellera, com també la seva primera actuació. Serà a Lugnets Terras, Lugnets Allé.

A Ginebra (Suïssa), es faran dos actes l’11 de setembre. El primer, a les 18.00, serà una conferència literària en què s’explorarà el tema “Compromís i solidaritat: l’ajuda suïssa en temps de guerra (1936-1945)” a la biblioteca Bastions de Ginebra. I a les 19.00 es farà un acte institucional al Quiosc dels Bastions.

A Londres (Anglaterra), a l’Old Hall de la Honourable Society of Lincoln’s Inn, es farà un acte en què actuarà la banda Periscopi Invertit, que interpretarà cançons folk dels Països Catalans. Serà a les 18.00.

Al Cafè Cultural l’Scène, a Rabat (Marroc), la delegació del govern oferirà una recepció institucional i un concert a càrrec de Pep Sala i Simone Lambregts.

A Dakar (Senegal), la celebració de la Diada es farà el 7 de setembre a les 17.00, a càrrec del compositor i músic Mu Mbana, amb la presència de Maguette Dieng i d’Estel Peres. 

A la Universitat de São Paulo (Brasil), l’11 de setembre a les 19.00 s’organitza la conferència “Literatura, dictadura i democràcia, a Catalunha i a l’Amèrica del Sud”. L’endemà es farà un concert de música de cambra amb l’Orquestra de Cambra Paulista i el compositor i director Roberto Laborda, a la plaça Das Artes, a les 19.30.

La delegació al con sud, l’11 de setembre, organitzarà la projecció d’un videomapatge a la façana del Casal de Catalunya de Buenos Aires, per explicar els vincles entre Catalunya i l’Argentina. Serà a les 18.30.

La delegació dels estats andins organitzarà l’11 de setembre a les 18.00 una recepció institucional amb una degustació de la gastronomia catalana i manaba; i el 12 de setembre s’inaugurarà l’exposició “Catalunya, terra de tradicions i cultura popular”, al barri del Mariscal de Quito. L’emplaçament exacte és pendent de confirmació en ambdós actes.

A Mont-real (Quebec), el 9 de setembre a les 18.00, actuarà la cantant quebequesa, Valérie Gagné, que interpretarà peces de Marina Rossell i Maria del Mar Bonet. Serà una avinentesa per a presentar el nou enviat del govern al Canadà. Es farà al MEM Centre des Mémoires Montréalaises.

A Washington (EUA) la cita serà l’11 de setembre a les 18.00, a la seu de la delegació del govern. L’acte serà una instal·lació audiovisual immersiva sobre Catalunya i les arts, a càrrec de les artistes Laia Cabrera i Isabelle Duverger. La violinista Mireia Clua tocarà peces musicals que ha compost per a l’ocasió i l’actriu Maria Fontanals posarà la veu a uns quants texts literaris catalans. L’endemà es farà el mateix acte audiovisual, amb els mateixos artistes, però aquesta vegada a The Sixth Floor Loft de Nova York, a les 18.00.

Podeu consultar ací la resta de detalls.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor