La tertúlia proscrita

ERC i el PSOE tanquen un acord per a tramitar la llei d’habitatge espanyola

  • El govern espanyol es compromet per escrit a respectar les competències autonòmiques

VilaWeb
ACN
10.03.2022 - 12:13
Actualització: 10.03.2022 - 13:13

ERC i el PSOE han assolit un acord que permetrà que el congrés espanyol refusi les esmenes a la totalitat a la llei d’habitatge, que ara podrà continuar tramitant-se. ERC ha anunciat que votaran contra les esmenes de devolució del PP, Ciutadans, PDECat, PNB, i Junts a canvi d’un compromís de la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, que respectaran les competències autonòmiques sobre habitatge. Durant el seu discurs, Sánchez ha assegurat que la llei respecta escrupolosament les atribucions de les comunitats autònomes, “i, per tant, també les de l’Estatut de Catalunya”, i s’ha mostrat convençuda que s’aprovarà amb les forces “progressistes, inclosa ERC”.

Un cop hagi superat aquest tràmit, la llei d’habitatge es debatrà en comissió abans de la seva aprovació definitiva. “La llei habilita les comunitats autònomes a adoptar mesures més intenses a zones residencials amb preus tensats”, ha dit la ministra, que ha afegit que la llei permet que els ajuntaments puguin establir recàrrecs sobre béns immobles desocupats de manera permanent, sempre que no siguin segones residències.

Les últimes setmanes ERC ha demanat que a canvi del seu suport calia respectar les competències autonòmiques, mesures per establir alternatives residencials en els desnonaments, i una limitació dels preus del lloguer a les zones tensades.

La ministra ha dit que la llei també adopta mesures d’intercanvi d’informació entre les administracions, com la creació d’un registre de contractes i un índex de preus de referència. “La nostra preocupació és garantir un habitatge digne, evitant els infra-habitatges, donant protecció als qui signin un contracte i atendre els més vulnerables”, ha dit.

A més, segons Sánchez, es reforça la cooperació entre els jutges i els serveis socials per a garantir que les persones més vulnerables, o les que estiguin sotmeses a processos de desnonament, rebin amb celeritat ajuda de l’administració.

PDECat i Junts recelen de l’acord

El portaveu del PDECat, Ferran Bel, ha dit que molts articles de la llei envaeixen les competències de les comunitats perquè, entre altres, aborda qüestions relacionades amb l’habitatge protegit o la delimitació de les zones tensades. La diputada de Junts Mariona Illamola ha dit que el text vulnera les competències de l’estatut, tal com han recordat, ha dit, tant la resta de formacions que han presentat esmena a la totalitat com l’informe del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Segons que ha dit, la llei suposa desmantellar les mesures adoptades pel govern de la Generalitat, i a més no millora el que ja s’ha regulat. “No ens serveix el cafè per a tots, perquè cada territori coneix les seves necessitats i peculiaritats”, ha dit.

“Per a Junts el respecte a les competències de la Generalitat és una via vermella”, i “aquest text suposa la imposició d’un nou marge de capacitat de decisió per a les comunitats” que es converteixen “en meres col·laboradores de la gestió del dret a l’habitatge”.

ERC recorda al PSOE que cal que compleixi els compromisos

D’altra banda, i tot i el compromís de Raquel Sánchez, ERC ha avisat que si l’executiu no manté el seu compromís de respectar les competències autonòmiques durant la tramitació que ara s’obre, hi votaran en contra a la votació definitiva.

La diputada d’ERC Pilar Vallugera ha dit al PSOE que no tenen els vots per legislar a la seva voluntat i, per tant, hauran de complir els compromisos amb les altres forces polítiques.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any