Acció Cultural aplaudeix la fi de la politització de la llengua

  • Apunta que ara cal aprovar i impulsar mesures concretes que aturin la situació de discriminació objectiva del català

VilaWeb
Redacció
17.02.2016 - 15:49

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) valora de forma positiva que després de molts anys el govern valencià hagi abandonat la instrumentalització de la llengua. Ara cal centrar-se a resoldre les necessitats reals del País Valencià, com un nou model de finançament o la creació de mitjans de comunicació en català. En matèria de llengua, segons el parer d’ACPV, ara cal aprovar i impulsar mesures concretes que aturin la situació de discriminació objectiva del català i que impedeixen una recuperació real del seu ús. Un exemple és el document ‘Per una nova i efectiva llei d’igualtat lingüística. Principis bàsics i àmbits d’actuació pràctica’, presentat recentment conjuntament amb les universitats valencianes.

Heus ací el comunicat sencer d’ACPV:

«Acció Cultural del País Valencià (ACPV) valora molt positivament qualsevol gest i pronunciament de renúncia a la politització de la llengua dels valencians. El pacte entre valencians ja es va produir l’any 1932 i el seu resultat és el que coneixem com a Normes de Castelló. Per tant, el fet de la unitat de la llengua i de la seua normativa ja va ser acordat i consensuat pels valencians fa 84 anys, i compta amb el suport i reconeixement de totes les universitats, no només valencianes, sinó d’Europa i del món.

Des de la transició del franquisme a la democràcia, però, al País Valencià hem sigut víctimes d’una instrumentalització política de la llengua dels valencians amb la intenció de provocar enfrontament i divisió. Eixe conflicte artificial ha tingut un cost molt alt per a la societat valenciana, com ja reconeixen tots els sectors socials: la divisió forçada de la societat valenciana ha impedit que poguérem resoldre necessitats que exigien un poble unit en la defensa dels seus interessos, com són l’arc mediterrani i les infraestructures, un nou model de finançament que cobresca les nostres necessitats, l’existència de mitjans de comunicació en llengua pròpia, la protecció del nostre territori, o la projecció de la nostra cultura.

Davant d’això, Acció Cultural ha intentat sempre mantenir una actitud responsable, prioritzant el treball en favor de la nostra cultura i llengua i procurant no caure en debats estèrils. Per això, per exemple, vam mantenir una posició discreta respecte a la finalment derogada llei de senyes d’identitat. Per això valorem positivament qualsevol avanç en la fi de la utilització política de la llengua, però sobretot volem posar l’accent en la importància i la urgència d’aprovar i d’impulsar mesures concretes que aturen la situació de discriminació objectiva que pateix la llengua dels valencians i que, mentre es mantinguen, impediran qualsevol procés de recuperació real del seu ús.

Precisament, el passat mes de març Acció Cultural i les universitats valencianes vam presentar el document “Per una nova i efectiva llei d’igualtat lingüística. Principis bàsics i àmbits d’actuació pràctica”, que pot servir de guia efectiva, pràctica i legalment possible per començar a caminar en aquesta direcció.

Superem doncs els debats estèrils, i concentrem-nos en l’aprovació i l’impuls de mesures concretes i reals.»

 

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any