Finalment el govern espanyol ha accedit a posar fil a l’agulla per traslladar els presos polítics catalans prop dels seus domicilis. Institucions Penienciàries va atendre les sol·licituds dels presos i va demanar al jutge instructor Pablo Llarena si tenia cap objecció. Un cop acabada la instrucció, el magistrat ja ha autoritzat el trasllat a presons catalanes de Carme Forcadell, Dolors Bassa, Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Oriol Junqueras i Raül Romeva. Llarena encara no s’ha pronunciat sobre el trasllat de Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn.

A l’hora de determinar la presó de destí els interns poden expressar les seves preferències, però és l’administració qui decideix on els trasllada. Segons fonts de la Direcció General de Serveis Penitenciaris, el principal criteri a tenir en compte és la proximitat del pres amb el seu domicili, ja que ara mateix no hi ha cap centre penitenciari amb problemes d’ocupació. Un cop decidida la presó, els interns són destinats al mòdul més adequat pel seu perfil.

En les seves sol·licituds, Bassa va demanar d’anar a la presó del Puig de les Basses (a l’Alt Empordà), Forcadell al centre de dones de Barcelona —conegut com a Wad-Ras—, Sànchez a Quatre Camins, a la Roca del Vallès i Cuixart a Brians II, a Sant Esteve Ses Rovires. En canvi, Josep Rull i Jordi Turull no han fet cap petició concreta més enllà de ser traslladats a Catalunya.

El procediment del trasllat
Perquè un pres sigui traslladat a una presó el primer que ha de fer és sol·licitar-ho formalment a Institucions Penitenciàries. Llavors, la institució ho notifica al jutge instructor i, si no hi fa cap objecció, la Junta d’avaluació de cada centre penitenciari es reuneix per estudiar el trasllat.

Els presos catalans estan repartits en tres presons: Soto del Real (Jordi Sànchez i Jordi Cuixart), Alcalà-Meco (Dolors Bassa i Carme Forcadell) i Estremera (Oriol Junqueras, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull). Per tal, cadascun dels tres centres haurà d’avaluar aquests trasllats en les seves respectives juntes.

Per acceptar el trasllat cal un informe que acrediti la vinculació familiar dels nou presos polítics. Finalment, serà la Generalitat, que té la competència de presons, qui d’acord amb l’informe d’arrelament i la petició que li faci Institucions Penitenciàries haurà de decidir a quin centre penitenciari català interna a cadascun d’ells.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb