Dels territoris de parla catalana, dues de les realitats menys conegudes són els seus extrems occidental i oriental: la Franja de Ponent i la ciutat sarda de l’Alguer. Per això Òmnium Cultural de Sabadell (Vallès Occidental) ha decidit de donar l’oportunitat de saber-ne més coses amb les jornades ‘De la Franja a l’Alguer: compartim llengua i cultura‘, integrades per exposicions, conferències, actuacions musicals i lectures poètiques amb protagonistes de tots dos territoris catalanoparlants.

Avui mateix, a l’auditori 1 de l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859, a dos quarts de vuit del vespre, s’hi podrà sentir la conferència ‘Història, llengua i cultura a la Franja i l’Alguer: diferències i similituds‘, amb la participació del doctor en història contemporània Marcel A. Farinelli i dels lingüista i investigador Hèctor Moret.

Farinelli és nat a l’Alguer i autor d’un assaig sobre el feixisme a l’Alguer (2010) i d’una història divulgativa de la ciutat (2014). Moret és un poeta, assagista i lingüista nascut a Mequinensa i resident a Barcelona, considerat un dels principals divulgadors de la llengua i la cultura catalanes a la Franja.

Dins les jornades, dissabte a les set del vespre es farà al mateix espai cultural el recital ‘Cançons de terres de parla catalana‘, amb l’actuació de lo Barber de l’Alguer (entrevista del 2015) i d’Àngel Villalba i Florenci Roc, de la Franja.

A més, durant tota la setmana al mateix auditori de Fundació Sabadell es podran visitar dues exposicions fotogràfiques: ‘L’Alguer t’enamorarà’, de Joan Mayoral, i ‘Mequinensa!’, amb fotografies de l’escriptor Jesús Moncada. Les fotografies aniran acompanyades de lectures de poemes i texts, cada dia a les set del vespre. I diumenge a migdia faran la clausura Josep Miguel Gràcia –que llegirà fragments de la seva obra ‘Pasqual Andreu, lo Florit (Lo Floro en vers)’– i lo Barber de l’Alguer, que llegirà poesia algueresa.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb