La presidenta del parlament, Carme Forcadell, i setanta-cinc diputats més de Junts Pel Sí, la CUP, i Catalunya Sí que es Pot han adreçat una demanda al Tribunal Europeu dels Drets Humans d’Estrasburg contra la suspensió preventiva del Tribunal Constitucional espanyol de la convocatòria del ple de la cambra catalana d’ahir dilluns.

En el text, els diputats al·leguen que la mesura de l’alt tribunal espanyol implica una ‘greu infracció’ de drets fonamentals com la llibertat d’expressió i la lliure reunió. Per una altra altra banda, el text argumenta que no va haver-hi temps per a preparar un recurs a la mesura del Tribunal Constitucional espanyol i que aquest mai no havia suspès un ple del parlament. Finalment, el president del a Generalitat, Carles Puigdemont, compareixerà avui a les sis de la tarda.

La demanda recull que el ple havia de servir per informar dels resultats del referèndum del primer d’octubre i els seus efectes, d’acord amb la llei fundacional de la república catalana, a petició de Junts pel Sí i la CUP, i fa constar que són el 56,3% de tots els membres de la cambra i que pertanyen a quatre de les set formacions representades.

El dia 5 d’octubre el ple del Tribunal Constitucional espanyol va acordar per unanimitat de suspendre cautelarment l’acord de la mesa per a la celebració del ple del dilluns 9 d’octubre, on havia de comparèixer el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per explicar com s’aplicaria el resultat del referèndum del primer d’octubre. El PSC va presentar un recurs a l’alt tribunal, a qui alertava que es pretenia de ‘procedir a la declaració formal de la independència’ i que la convocatòria del ple significava ‘ignorar expressament la suspensió acordada’ de les lleis del referèndum i fundacional de la república. En previsió que el ple es fes igualment, el TC espanyol va declarar ‘radicalment nul i sense valor ni cap efecte’ qualsevol acte, resolució, acord o via que contravingués la suspensió acordada.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb