Familiars dels presos polítics, de Valtònyc i d’Altsasu s’uneixen per denunciar la repressió a Estrasburg

  • Fan un acte conjunt al Parlament Europeu en un nou front de denúncia internacional contra l'estat espanyol

VilaWeb
Andreu Barnils
28.05.2018 - 22:00

Aquest dimarts 29 de maig familiars i grups de suport dels presos polítics catalans, del cantant de rap Valtonyc i del nois d’Altsasu s’uneixen per obrir un nou front de denúncia internacional contra les accions repressives de l’estat espanyol. Tots ells participen conjuntament en l’acte Defensant Drets Fonamentals a la UE: el cas Espanyol, que se celebra al Parlament Europeu, a la seu  francesa d’Estrasburg. Serà una jornada intensa que començarà a les 09 del matí i acabarà a dos quarts de dotze del migdia. Esperen poden explicar en primera persona les seves experiències als eurodiputats.  Alguns dels familiars dels presos catalans ja van arribar ahir a la ciutat francesa i un dels fills de Carme Forcadell, en Ferran, s’estrenava i feia el seu primer viatge amb l’Associació Catalana pels Drets Civils (ACDC).

La jornada tindrà lloc dins el Parlament Europeu i començarà amb una conferència de premsa d’Anna Forn (filla de Joaquim Forn), Isabel Pozueta, (familiar d’un dels joves d’Alsasua) i Mukay Embarak (grup de suport a Valtonyc) que explicaran el seu cas davant la premsa internacional. En acabat començaran tres debats de mitja hora cadascun on s’espera l’assistència d’eurodiputats entre el públic, i també dalt la taula.

Així, a dos quarts de deu del matí començarà l’acte amb Diana Riba (dona Raül Romeva), Ramon Tremosa (Eurodiputat) i Andreu Van der Eyne (advocat presos polítics) que debatran entre ells, i més tard amb la premsa. A les deu serà el torn dels nois d’Altsasu, amb la intervenció en vídeo d’Amaia Izko (advocadessa), Edurne Goikoetxea (mare d’Ainara Urquijo) i un eurodiputat per confirmar de PNV o EH Bildu. Finalment a dos quarts d’onze començarà l’acte sobre Valtonyc, amb la participació d’Estefania Torres (Eurodiputada de Podem), Mulay Embarak (grup suport Valtonyc) i Juan Moreno (advocat).

‘No he tingut mai la sensació que ens giressin l’esquena. A Europa estant a l’expectativa’.
En una trobada davant la premsa catalana desplaçada, la companya de Raül Romeva, Diana Riba, va afirmar hores abans: ‘Aprofitarem per a poder expressar totes les denúncies de vulneració dels drets civils, dels infants i de la defensa dins l’estat espanyol. Dins el parlament europeu s’ha constituït un grup de diàleg, de molts països, i fan una gran feina de visibilitzar i bastir ponts. En aquest acte podrem agrair-los la feina, i intentar que tots els eurodiputats que no s’han apuntat encara puguin trobar una via de sumar-s’hi. Que es puguin sentir còmodes. La llavor que volem donar és una mirada oberta per analitzar el que passa. I no des de la conflictivitat que s’intenta fer veure sempre des de l’estat espanyol”.

Sobre l’actitud de polítics i institucions europees, la senyora Riba ha dit: “No he tingut mai la sensació que ens giressin l’esquena. A Europa estant a l’expectativa. Si és veritat que des del 23 marc, amb la segona tongada d’entrada a les presons, sí que ha canviat moltíssim. Puc parlar per mi: ara rebo moltíssimes més trucades des d’Europa. Tenim la sensació que ara ens veuen més que abans. I entenem que en actes com aquest els testimonis dels familiars poden ajudar a remoure sensibilitats. I a tenir més informació. Per això venim fins aquí’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any