22.000 hectàrees afectades i més de 43 milions d’euros perduts: el cost de la tempesta d’ahir al País Valencià

  • La Unió de Llauradors i Ramaders sol·licitarà un reguitzell de mesures per a compensar la gent afectada
  • El Camp de Túria i Utiel-Requena són les comarques més afectades

VilaWeb
Estat en què han quedat les vinyes a Utiel-Requena (fotografia: EFE / Biel Aliño).
Pol Baraza Curtichs
18.09.2023 - 17:34
Actualització: 18.09.2023 - 19:32

La tempesta d’ahir al nord del País Valencià ha afectat més de 22.000 hectàrees de cultiu i ha ocasionat pèrdues de més de 43 milions d’euros. Les dades les ha fet públiques la Unió de Llauradors i Ramaders arran d’una primera avaluació d’urgència. Els principals danys se centren a les comarques d’Utiel-Requena i el Camp de Túria, i també se n’observen a la Ribera Alta, la Ribera Baixa, el Camp de Morvedre, la Serrania, la Costera i la Plana Baixa.

En un comunicat, la Unió explica que el principal cultiu afectat és el cítric, amb un 43% de les pèrdues, seguit del caqui (20%) i el raïm de vinificació (16%). “En aquest últim cultiu, cal assenyalar que en la zona afectada del terme municipal de Requena amb els seus llogarets ja s’havia recol·lectat aproximadament la meitat del raïm previst, per la qual cosa s’han minimitzat els danys. Altres cultius afectats són l’olivar, amb el 10%, ornamentals i vivers, amb el 8%, i hortalisses, amb el 7%”, diu.

Una de les conseqüències principals de la tempesta és que les collites previstes en la majoria dels cultius ja estaven minvades pels efectes meteorològics d’aquests darrers mesos i ara encara ho estaran més, després dels d’ahir. També hi ha preocupació pels efectes de la tempesta DANA, que és previst que arribi aquesta setmana. La Unió avisa que, a part de les pèrdues directes d’ahir, també caldrà afegir-hi les de les produccions d’altres anys i els danys en infrastructures.

El Camp de Túria i Utiel-Requena, les comarques més afectades

Les comarques més afectades pel temporal són el Camp de Túria i Utiel-Requena. En aquests casos, hi ha hagut un 100% de danys. La pedra no tan sols ha afectat la collita d’enguany, sinó també la fusta: “Està molt afectada i fins i tot arrencada. Els danys s’allargaran alguns anys.” També hi ha zones on ja va pedregar la setmana passada, i encara que ara la grandària de la pedra hagi estat inferior, també caldrà tenir-los en consideració, diu l’entitat.

Hi ha llocs que no s’han vist afectats per la pedra. La Unió recorda que les pluges són positives i serveixen per a pal·liar l’estrès hídric en alguns cultius de secà, com ara vinyes, ametlers, olivar i garroferes, així com per als cultius de regadiu, on es podrà estalviar en regs, netejar els arbres en cas d’amenaça de possibles plagues i recarregar aqüífers i embassaments ja força minvats. “Per a la ramaderia, serviran per a regenerar les pastures i evitar l’augment dels costos pels pinsos per a alimentació dels animals”, afegeixen.

Compensació dels danys

La Unió sol·licitarà una bateria de mesures per a compensar els danys a la gent afectada per la tempesta i els que puguin originar-se aquesta setmana. L’organització també demana al conseller d’Agricultura, José Luis Aguirre, que convoqui les organitzacions agràries per avaluar els danys i establir mesures de suport als llauradors afectats.

“La Unió reclamarà, entre més coses, l’agilització dels peritatges dels camps sinistrats, la concessió d’ajudes directes, la condonació de l’IBI de les parcel·les cultivades i construccions presents, la bonificació de les quotes de la Seguretat Social durant un any i l’establiment de préstecs amb interès subvencionat”, clou l’entitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any