L’any 2022 ja és el més letal per als periodistes a Mèxic

  • Enguany han estat assassinats catorze periodistes, més que a estats en guerra com Ucraïna o el Iemen

VilaWeb
Redacció
26.08.2022 - 14:42

Reporters sense Fronteres (RSF) ha anunciat avui que el 2022 ja és l’any més letal per a l’exercici dels periodistes a Mèxic després d’un mes d’agost que ha deixat quatre morts que eleven a catorze els reporters assassinats d’ençà de principi d’any.

L’organització, que no té constància d’una xifra tan alta d’ençà del començament dels recomptes, lamenta aquest “sòrdid rècord” que ha convertit la situació del periodisme a Mèxic en un “drama que exigeix ​​accions urgents per part del govern”. Amb aquestes xifres Mèxic es manté al capdavant, per quart any consecutiu, de la llista de països més perillosos per a l’exercici de la professió, per davant fins i tot de països en guerra com Ucraïna (vuit casos) o el Iemen (tres casos). Mèxic, cal recordar, ocupa el lloc 127 de 180 a la Classificació Mundial de la Llibertat de Premsa 2022 de RSF.

“La llista de periodistes assassinats a Mèxic és esgarrifosa i sembla allargar-se inexorablement sense que el govern federal ni les autoritats locals es facin càrrec de la dimensió del problema, ni prenguin decisions valentes”, lamenta el director de l’Oficina de Reporters Sense Fronteres (RSF ) a Amèrica Llatina, Emmanuel Colombié.

Des del començament del mandat del president del país, Andrés Manuel López Obrador, el desembre del 2018, RSF ha censat almenys trenta-sis assassinats de periodistes i dues desaparicions, les de Jorge Molotzin Centlal i Pablo Felipe Romero Chávez, el 2021, a l’estat de Sonora.

 

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any