Les multes més polèmiques de la ‘llei mordassa’ aprovada pel PP

  • La nova llei preveu sancions pel fet d'impedir un desnonament, manifestar-se davant de seus parlamentàries o fer reunions al carrer sense permís

VilaWeb
Redacció
14.12.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Enmig de protestes dels partits de l’oposició i de moltes organitzacions i entitats cíviques, la majoria absoluta del PP va aprovar dijous al congrés espanyol la controvertida llei de seguretat ciutadana. Entre més coses, aquesta llei tipifica com a infraccions les manifestacions no comunicades davant institucions com el congrés espanyol, el senat o els parlaments, i estableix un mecanisme per a fer legals les anomenades ‘devolucions en calent’ a la frontera de Ceuta i Melilla. I impedeix a cossos policíacs com els mossos d’esquadra d’accedir a les bases de dades internacionals, reservades només a la policia espanyola. En aquest article recollim les principals limitacions que implica la llei.

En aquestes llistes enumerem alguns dels fets que la llei preveu de sancionar amb multes, sempre que no siguin considerats delicte i vagin per la via penal. És una tria dels casos que han suscitat més polèmica.

Multes de 100 euros a 600. Enregistrar la policia; faltar al respecte dels agents; fer reunions en llocs públics sense haver-ho comunicat; ocupar qualsevol immoble aliè i contra la voluntat del propietari, com seria el cas d’ocupar entitats bancàries; no portar el DNI al damunt i no haver-ne denunciat la pèrdua o robatori, si és el cas; perdre el DNI tres vegades o més durant un any; escalar edificis sense autorització; participar en una entrompada, és a dir, consumir begudes alcohòliques en llocs públics; i la venda ambulant.

Multes de 600 euros a 30.000. Manifestar-se davant el senat espanyol o el congrés ‘pertorbant greument la seguretat ciutadada’; desobeir o resistir-se a l’autoritat; negar-se a dissoldre una reunió o manifestació; entrar en infrastructures o instal·lacions de serveis ‘bàsics per a la comunitat’, incloent el fet de sobrevolar-les; intentar impedir a una autoritat o treballador públic l’exercici de les seves funcions i ‘el compliment o l’execució d’acords o resolucions administratives o judicials’ (seria el cas de les accions de la PAH per a impedir desnonaments); consumir drogues en llocs públics; i l’ús no autoritzat d’imatges dels agents de les forces de seguretat de l’estat.

Multes de 30.000 euros a 600.000. Reunir-se o manifestar-se sense comunicació prèvia en instal·lacions considerades ‘bàsiques per a la comunitat’, entrar-hi, sobrevolar-les… (els responsables seran els organitzadors o promotors de les accions); utilitzar, distribuir o emmagatzemar armes, explosius o articles pirotècnics incomplint la normativa; fer espectacles públics o activitats recreatives eludint una prohibició o suspensió; projectar llums làser sobre pilots o conductors de mitjans de transport.

A més, la llei preveu de legalitzar les ‘devolucions en calent’ a la frontera de Ceuta i de Melilla amb el Marroc dels immigrats que entrin en territori de l’estat espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any