Recepta de festa major: Coca de cireres de Reus

  • És un postre típic de Corpus i també es menja per la Festa Major de Sant Pere que s'escau aquest cap de setmana

VilaWeb
Redacció
28.06.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La revetlla de Sant Pere acompanya i allarga la revetlla de Sant Joan, amb focs d’artifici, petards, coques i cava. Però més enllà, trobem que als Països Catalans Sant Pere se celebra en desenes de pobles. Hem triat una de les festes més senyores, la festa major de Reus, amb gegants, nans, bestiar, balls, danses, castells i tronades. I per endolcir aquesta festa, un dels plats que es troben a les pastisseries i a les taules dels reusencs és la coca de cireres, que també és pròpia de Corpus. A més de la coca de cireres, entre el receptari que basteix la festa major de Sant Pere trobem el bou i arròs, la coca de recapte i begudes com el masclet i el vermut.

Us oferim la recepta, segons Mariona Quadrada. La cuinera reusenca explica que ‘la cirera pròpia de les coques és l’anomenada negreta, una cirera tardana, petita, de carn dura, gairebé negra i tan dolça que s’enganxa al paladar. Aquesta és la que fa que, un cop sobre la pasta i coberta de sucre, deixi anar aquell almívar exquisit de color de vi. Actualment és molt difícil trobar coques amb negretes ja que no es comercialitzen. En tot cas, s’ha de recórrer a algú que en tingui al mas o al tros.’

Aquesta coca es proposa amb pasta de brioix, tot i que també es pot elaborar amb pasta de pa estirada i fina o feta com el cóc ràpid.

Ingredients:

Per a la pasta:

150 cc de llet

80 g de sucre

50 g de mantega

3 ous

25 g de llevat de pa

un pols de sal

500 g de farina

ratlladura de llimona si és per a coques dolces

Pel farciment:

2 kg de cireres negretes

2 rovells d’ou per pintar

sucre abundant


Elaboració: 

La pasta: 

Es desfà el llevat amb la llet tèbia. S’hi afegeixen la farina, el sucre, la mantega a pomada, la sal i els ous. Es treballa amb les varetes arrissades del batedor elèctric uns 10 minuts fins que la pasta es fa com una bola. S’aboca la pasta damunt d’un paper parafinat i se li dóna la forma de coca. Es deixa fermentar 1 hora en un lloc calent fins que augmenta de volum. 

El farciment: 

S’escampen les cireres per damunt de la coca i es deixa reposar una hora. Es pinta amb rovell d’ou i s’espolsa amb bastant sucre per damunt. S’enforna a 180º durant 20 minuts.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any