La corrupció a Sotxi, en una web interactiva

  • Aquest article forma part de l'acord de col·laboració entre Global Voices i VilaWeb

VilaWeb
Redacció
05.02.2014 - 10:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’opositor i activista rus Alexei Navalni s’ha afegit a la campanya anticorrupció dels jocs d’hivern de Sotxi amb el llançament d’una web interactiva que indica allò que ell anomena els ‘costs veritables’ dels preparatius olímpics a la ciutat russa.

Navalni va escriure a Twitter:

Quant han costat les olimpíades? Qui les ha pagades? Qui hi ha robat, i quants calés? http://t.co/FN8bZAwtdw pic.twitter.com/uCilgqiToG

Amb una mirada cada vegada més insistent d’occident respecte dels Jocs Olímpics d’hivern, la nova campanya de Navalni ha trobat un ressò immediat al New York Times i, després, en molts mitjans anglòfons més. El blocaire pro-Kremlin Stanislav Apetian (amb el compte de Twitter @politrash) va veure aquest ràpid ressò com l’indici d’un tripijoc, d’una acció concertada:

L’article del New York Times ha aparegut un quart d’hora després del comunicat de Navalni: http://t.co/hBHYx9Pq6n És màgic!

El fotògraf Ilia Varlamov li va respondre:

@politrash És ben normal. Aquesta mena d’articles es distribueixen abans sota drets exclusius als mitjans. Quin problema hi ha?

Per Apetian [ru], el problema és que la informació s’ha creat per a consum estranger, és a dir, Navalni cerca l’atenció de l’estranger. Varlamov afirmava [ru] que Navalni també havia confiat la informació als mitjans pro-governamentals russos, però no n’havien publicat res. Un altre usuari de Twitter va criticar Navalni:

@varlamov @politrash la qüestió principal és quant s’ha gastat per a les instal·lacions i el desenvolupament de les olimpíades, i quant per a les infrastructures de la regió.

Navalni considerava que Vladímir Putin havia mentit respecte del cost de les obres dels JO de Sotxi i creia que havien costat 214.000 milions de rubles (6.500 milions de dòlars). Assegurava que la quantitat real era de set vegades més, uns 46.000 milions de dòlars. (Una web anterior [en] llançada pel polític opositor Borís Nemtsov havia calculat una despesa de 51.000 milions de dòlars.) L’argument [ru] dels blocaires pro-governamentals és que els 6.500 milions s’havien gastat en efecte per als ‘Jocs Olímpics en si’ i la resta havien servit per a crear infrastructures a Sotxi: carreteres, equipaments i aeroports. Tot plegat serà útil en una de les poques regions turístiques de Rússia.

Les xifres de Navalni provenen d’unes quantes fonts públiques, segons que diu [ru], i s’han extret no pas sense grans dificultats. Però el seu projecte no s’ha limitat a les obres olímpiques: també s’ha interessat pels individus que, segons ell, s’han beneficiat més de la malversació. A la llista hi ha el governador de la regió de Krasnodar (on hi ha Sotxi) i el seu gendre; el company de judo del president Putin, el milionari Arkadi Rotenberg; l’oligarca Vladímir Potanin; i el president de l’empresa pública de ferrocarrils russos, Vladímir Iakunin. És aquí, per molta gent, on hi ha l’escàndol de debò.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any