Joana Raspall rep la medalla centenària de la Generalitat

  • La poetessa no ha pogut assistir a l'acte, fet amb tots els honors a Palau

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
02.07.2013 - 10:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Joana Raspall (Sant Feliu de Llobregat, 1913) ha estat homenatjada al Palau de la Generalitat aquest dilluns amb motiu del seu centè aniversari. La poetessa més veterana de les lletres catalanes ha tingut un regal d’aniversari a l’alçada de la seva longevitat, en forma d’un acte solemne celebrat al Palau per reconèixer la seva trajectòria. L’acte ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Artur Mas, i del batlle de Sant Feliu de Llobregat, Jordi San José, així com de diversos representants del teixit associatiu de la ciutat on va néixer i persones properes a Raspall. Malauradament, Raspall no ha pogut assistir a l’acte degut a una indisposició.

El Saló Sant Jordi s’ha omplert a vessar i fins i tot s’han habilitat dues sales més del Palau perquè tothom ho pogués seguir. La consellera Neus 

Munté ha lliurat al nét de Raspall la medalla centenària que el departament de Benesta i Família atorga a tots aquells ciutadans que arriben als 100 anys, i un vídeo ha repassat la seva trajectòria vital i literària. Formosa s’ha encarregat de llegir diversos poemes de Raspall, i el president Mas ha tancat l’acte. 

El president ha parlat de la poetessa com una d’aquelles ‘persones grans que també són grans persones’, i ha afirmat que és un exemple de ciutadana que ha contribuït a ‘salvar els mots’, a defensar la llengua, a través del seu compromís i sentiment català.

Raspall és una novel·lista, poetessa, autora teatral i lexicògrafa i autora de tres diccionaris, de sinònims, de locucions i frases fetes, i d’homònims i parònims. És una de les pioneres del gènere de poesia infantil a Catalunya. L’any 2006 va rebre la Creu de Sant Jordi com a reconeixement a la seva activitat a favor de la llengua i la cultura catalanes i el 2010 va rebre la Medalla al Treball Francesc Macià. Al juliol del 2012, l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat va declarar l’any 2013 Any Joana Raspall, per commemorar el centenari del seu naixement. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any