‘Catalunya fora de la UE? No hi llegeixo això’

  • Un portaveu de la CE no troba que la comissària Reding digui que Catalunya quedaria fora de la UE · Insisteix que no es pronunciarà fins que hi hagi una petició formal o 'un escenari concret'

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
30.10.2012 - 10:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Comissió Europea malda per mantenir la neutralitat sobre el procés d’independència a Catalunya. Però no se’n surt i es fa un embolic. Avui El País ha filtrat una carta de la comissària Viviane Reding, dient que coincidia amb el punt de vista espanyol, segons el qual Catalunya quedaria fora de la UE si s’independitzés. Després, fonts de la Comissió han insistit a VilaWeb que la posició oficial continua essent la d’esperar una petició formal sobre ‘un escenari precís’. I més tard el portaveu comunitari Olivier Bailly ha dit que Reding parlava en la carta en nom de la Comissió, però que ell no entenia pas que digués que Catalunya quedaria fora de la UE.

La carta de Reding que filtra El País

Avui El País filtra una carta de la vice-presidenta de la Comissió Europea, Viviane Reding, amb data del 4 d’octubre. És una carta de resposta a una carta del secretari d’estat d’exteriors espanyol, Íñigo Méndez Vigo, que exposava en tres folis els arguments d’Espanya per dir que Catalunya quedaria fora de la UE si s’independitzés. ‘Méndez Vigo deia: ‘L’article 4.2 del Tractat de la Unió Europea és terminant quan assenyala que la Unió haurà de respectar les estructures fonamentals constitucionals i polítiques i la integritat territorial dels estats membre, la determinació de la qual és competència exclusiva d’aquests. En conseqüència, la UE no pot reconèixer una declaració unilateral d’independència d’una part d’un estat membre’. I deia que caldria que aquest nou estat demanés l’adhesió i que s’aprovés al consell europeu per unanimitat. És a dir, que Espanya tindria dret de vetar-ho.

En la carta de resposta, Reding diu que ‘coincideix plenament en l’anàlisi del marc constitucional europeu’ que fa el secretari d’estat d’Exteriors.

La Comissió recorda que no té una posició definida

Avui al matí fonts de la Comissió Europea han informat que la posició de l’executiu comunitari continua essent el mateix que fa un parell de setmanes. És la que va expressar la portaveu, Pia Ahrenkilde: ‘La Comissió no pot manifestar-se sobre la possible independència de Catalunya, ni en favor ni contra, fins que un estat membre no li ho demani explícitament aportant dades concretes sobre el cas’ va dir a VilaWeb.

Ahrenkilde va dir que, si no hi havia ‘una situació precisa’, no se’n podia pas opinar. Per això VilaWeb li va demanar si havia volgut referir-se a la convocatòria d’un referèndum o a una proclamació d’independència. No ho va aclarir, però sí que va dir, vigilant les paraules que utilitzava, que la Comissió no podia pronunciar-se sobre cap d’aquestes dues possibilitats ‘perquè no s’havien donat’. I va reiterar, de bell nou, que cap estat membre no havia demanat explícitament o de manera formal cap opinió sobre el cas català.

‘No hi llegeixo això’

I avui mateix a migdia el portaveu de la Comissió Olivier Bailly, ha intentat mantenir una posició de neutralitat, d’acord amb les declaracions que ja havia fet Pia Ahrenkilde, i alhora no desautoritzar Viviane Reding. De fet, ha dit que l’opinió expressada per Reding en la carta al govern espanyol comprometia tota la comissió europea, és a dir, que no ho feia a títol personal. Però ha deixat clar que no entenia d’aquesta carta que la vice-presidenta digués que Catalunya quedaria automàticament fora de la Unió Europea. ‘Jo no hi llegeixo això’, ha reblat’.

Barroso i Almunia

A part d’Ahrenkilde també han parlat alguns càrrecs de la Comissió sobre la possibilitat de la independència de Catalunya. José Manuel Durao Barroso va dir a final d’agost: ”Confirmo que en l’hipotètic cas de la secessió d’una part d’un estat membre, la solució hauria de trobar-se negociant-se dins l’ordenament legal internacional’, va dir a final d’agost passat. El president de l’executiu comunitari aclareix en la seva resposta que l’article 20 del Tractat de Funcionament de la UE recorda que ‘la ciutadania de la UE és addicional i no substitueix la ciutadania nacional’. I també confirma que en l’hipotètic cas d’una secessió d’una part d’un estat membre, la solució hauria de trobar-se i negociar-se dins de l’ordenament legal internacional, com es fa amb qualsevol declaració d’independència.

D’una altra banda, el vice-president de la Comissió, Joaquín Almunia, va declarar la setmana passada que no era honest dir de manera taxativa que Catalunya quedaria fora de la UE. ‘Ciutadans europeus ho som tots, i un cop ets ciutadà europeu tens uns drets com a ciutadà’, va dir, assenyalant que ‘la qüestió no és de blanc o negre’ i té molts matisos.

Les pressions espanyoles

La vice-presidenta de la CE conclou la carta a l’estat espanyol que publica El País dient que en l’entrevista a Diario de Sevilla, la seva intenció no era sinó explicar que confiava ‘en el sentit comú i en l’europeisme dels espanyols plenament per a resoldre aquesta qüestió en l’àmbit domèstic que els és propi’.

Justament fa uns quants dies un diari escocès va demostrar les pressions espanyoles per tergiversar les paraules de Reding en aquella entrevista. El diar Newsnet Scotland ha demostrat que després de la reacció irritada d’Espanya la comissió va voler canviar les declaracions de Reding. I ha publicat l’àudio de l’entrevista que demostra que va dir el que va dir.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any