El govern espanyol respon: ‘La constitució no permet la secessió’

  • El PP amenaça: 'Que Mas prengui nota del que li va passar a Ibarretxe'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
13.09.2012 - 16:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ministre d’Afers Estrangers espanyol, José Manuel García-Margallo, ha ofert una resposta per part del govern de Rajoy al discurs d’avui d’Artur Mas a Madrid, en què ha avisat que Catalunya necessitava un estat propi. García-Margallo ha dit que la constitució espanyola no preveu pas la secessió unilateral d’una comunitat autònoma, i que en el marc de la Unió Europea tampoc no hi és previst. Sense esmentar explícitament Catalunya, ha declarat que ‘en el supòsit que hi hagi una secessió dins d’un estat membre de la Unió, la nova nació hauria de demanar l’adhesió’.

El ministre recorre de nou a aquest argument, que les pressions diplomàtiques espanyoles van fer que el portaveu comunitari, Olivier Bailly, assumís el mateix dia de la Diada; ahir mateix es va veure obligat a rectificar. En una entrevista a VilaWeb, l’eurodiputat Raül Romeva (ICV-EUiA) recorda això: ‘Un canvi d’estatus, és a dir passar de ser part d’un estat membre a ser un nou estat membre implica una enginyeria jurídica. Això no ho nega ningú. No és cert que en un procés d’independència t’excloguis de tots els organismes internacionals dels quals ets membre i hagis de tornar a demanar d’entrar-hi. ‘El procés de sortir d’un estat membre i d’entrar a la Unió es pot fer en qüestió de minuts, si es vol.’

García-Margallo encara ha afegit que era ‘bastant asburd’ que es plantegés aquest debat en l’era de la globalització, en què ‘només les organitzacions fortes sobreviuen, i les altres corren el risc d’ofegar-se’.

El PP amenaça

Per la seva banda, el portaveu del PP al congrés espanyol, Alfonso Alonso, ha recomanat a Mas ‘que prengui bona nota del que li va passar a Ibarretxe’, en referència a la proposta de reforma estatutària de l’ex-president basc. En declaracions a El Mundo, Alonso ha assegurat que ‘en el camí de l’aventura de la sobirania que ha escollit sempre guanyen els radicals”. En aquest sentit, el portaveu popular ha assenyalat que Ibarretxe “es va llançar a una aventura sobiranista que va acabar perjudicant els bascos perquè va causar una profunda divisió”, i ha afegit que ‘a Catalunya, també això els perjudicarà’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any