05.04.2012 - 16:47
El 19 d’abril farà 25 anys que es van estrenar els gegants d’Olost, en Perot Rocaguinarda i la Mercè de Pecanins. A Olost tothom recorda aquella data en què la plaça es va omplir a vessar i els gegants, fets amb la col·laboració del tot el poble, van fer el primer ball. L’actual colla de geganters prepara pel dia 7 d’abril una gran festa d’aniversari.
Buscant la diferència
Mesos abans de la inauguració, Dolors Corominas, Josep Salvans Cuca i Queta Buxó, van emprendre un important viatge a Sallent, a la trobada de gegants de Catalunya. L’objectiu era informar-se de com havien de fer uns gegants. D’allà en va sortir la idea que ha donat, des de llavors, originalitat a la parella de gegants olostencs: no encarregarien els gegants a cap taller, se’ls farien ells mateixos i així escaparien dels models de gegants habituals.
Va ser fàcil decidir qui seria el gegant, el bandoler de la contrada Perot Rocaguinarda, però triar la donzella que l’acompanyaria va ser una tasca més complicada. La història explicava que la Marquesa de Bellmunt acostumava a treure-li, al bandoler, les castanyes del foc però, Anicet Salvans, escriptor d’Olost, explicava a la seva novel·la Perot el bandoler que el bandoler d’Oristà va tenir un amor frustrat amb Mercè de Pecanins. I així va ser com la pubilla de Pecanins va passar de la ficció a la realitat.
Per a la construcció dels gegants es va demanar finançament a les entitats bancàries, a l’ajuntament, i a cadascuna de les cases del poble. La Dolors Corominas, escultora, es va posar mans a l’obra i va dissenyar un petit model de gegants en fang, aquella va ser la base per construir uns gegants que arribarien a fer 4,20 metres en Perot, i 3,80 metres la Mercè.
La construcció
El cost dels primer gegants superava de poc el milió de pessetes. El disseny va ser de Dolors Corominas, els vestits els van confeccionar un grup de dones del poble, el pintor Robert Uribe (Vic) va ser l’encarregat de pintar-los amb el suport de voluntaris, alguns d’ells recorden haver rallat ceba que va servir per donar volum a les venes dels gegants. Josep Buxó es va encarregar del pedranyal, els cuirs el Joan Sala i les joies en Pep Flautis i el Jose i la Merche (Sobremunt). La construcció es va fer a la fàbrica de cal Vila, el propietari va deixar el local durant mesos.
Els capgrossos
Al 1989 a la colla gegantera s’hi van afegir quatre capgrossos que es van encarregar al taller Casserres de Solsona. Representen els bàndols enfrontats en època de Perot, Nyerros i Cadells. Els Nyerros són representats pel senyor Carles de Vilademany i un mestre artesà ferrer; els Cadells els representen el bisbe Francesc Robuster i un pagès de remença. Per a la trobada se’ls està preparant vestits nous.
El relleu
La colla gegantera, que llavors aplegava més de 50 persones entre geganters i grallers, va organitzar durant almenys sis anys una trobada gegantera a Olost i va participar a desenes de trobades a altres pobles. A la festa a Olost s’invitaven altres expressions de cultura popular catalanes o d’altres cultures. Els gegants, però, van deixar de ballar, tret de la festa major, durant més de 15 anys i es van reactivar amb la construcció d’uns nous gegants, més lleugers, i la còpia exacta dels coneguts Perot i Mercè.
L’agost del 2009, amb motiu de la festa major, es van presentar els nous gegants realitzats pel taller Sarandaca de Granollers i que havien estat encarregats per l’Ajuntament d’Olost. Els gegants van guanyar agilitat, passant dels 76,5 kg als 44 en Perot, i dels 52 als 34 la Mercè. Aquest va ser el revulsiu per impulsar una nova colla que aquest 2012 està de festa.
La festa
El dia 7 d’abril serà la primera vegada que els quatre gegants ballaran junts. Els gegants que portaran la corona d’aniversari seran els vells i els encarregats de fer la corona, i també el pastís, seran els nens que participin al taller el mateix dissabte dia 7 d’abril. La colla gegantera ha volgut preparar una diada semblant a la que es va fer fa 25 anys per a l’estrena dels gegants.