Noves mobilitzacions pel retorn de Marco Antonio i Roy a la ciutat

  • Una desena d’entitats, col•lectius, organitzacions polítiques i sindicats es reuneixen per donar una resposta conjunta als atacs patits per la població nouvinguda

VilaWeb
Redacció
16.03.2011 - 23:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una reunió organitzada per la Federació d’Associacions d’Immigrants del Vallès (FAIV) al local de la FAV va servir, ahir al vespre, per traçar el full de ruta de les mobilitzacions que es duran a terme a la ciutat per a aconseguir el retorn de Marco Antonio Roca, deportat a Bolívia, i l’alliberament  de Roy Flores, empresonat al Centre d’Internament d’Immigrants (CIE) de Barcelona i a la espera de ser també extraditat al seu país d’orígen.

Membres de la FAIV van exposar als col·lectius i entitats presents a la reunió la greu situació en què es troben les persones nouvingudes a la ciutat, amb un augment de la pressió policial i de les batudes en busca de ‘sense papers’ i van explicar la situació del procés engegat fa unes setmanes arrel de la detenció de 10 persones sense permís de residència ni treball a una empresa de Martorell, entre les quals es trobaven els sabadellencs Roy i Marco Antonio. En la reunió es va decidir engegar una recollida de signatures pel seu retorn a casa, l’elaboració d’un manifest de denúncia de la seva situació, així com convocar una concentració pel proper dimarts 5 d’abril davant l’Ajuntament de Sabadell, dia en què es celebrarà el pròxim ple municipal.  

Deportació irregular

Tal i com ja va denunciar la FAIV en la concentració del passat dia 10 de març, la deportació ‘exprés’ de Marco Antonio Flores es va produir d’una forma totalment irregular, vulnerant la pròpia Llei d’Estrangeria espanyola i sense el coneixement de la seva família. Després de la seva detenció, juntament amb nou persones més, per treballar sense contracte ni permís de treball, i d’estar 16 hores incomunicats i sense atenció legal a la Comissaria de Via Layetana de Barcelona, Marco Antonio i Roy van ser empresonats al CIE de la Zona Franca. Tot i demostrar el seu arrelament familiar al país i d’estar pendent de la resolució d’un recurs judicial contra la seva carta d’expulsió, Marco Antonio va ser deportat a Bolívia sense el coneixement de la seva dona i el seu fill, que durant 36 hores van estar sense notícies de la seva situació. Roy Flores encara es troba tancat al CIE a l’espera de la tramitació del seu passaport per tal de ser deportat.

Explotació laboral i pràctiques irregulars per part de l’empresa

Pasterland, l’empresa de Martorell on treballaven els detinguts ha estat ja objecte de tres batudes en busca de ‘sense papers’ per part de la policia i d’Inspecció de Treball, sense que en cap ocasió s’hagi detingut al seu propietari ni s’hagi obert un procés legal contra les pràctiques irregulars de l’empresa. Un altre sabadellenc detingut en l’operació, també membre de la FAIV, i que ha estat sancionat amb una multa de 3000 euros per treballar sense contracte laboral, va interposar ahir una denúncia contra l’empresa, tot i que, segons va afirmar, ‘la policia no vol seguir amb l’investigació’. El mateix treballador va denunciar a la reunió que 15 de les 30 persones que treballaven a Pasterland ho feien sense contracte laboral durant un torn nocturn de 12 hores, mentre que les altres 15, que sí que es trobaven en situació ‘legal’, cobrien el torn de dia, amb una jornada també de 12 hores tot i tenir un contracte de mitja jornada.

Compromís del Síndic Municipal

La FAIV va anunciar també que en una reunió mantinguda amb el Síndic Municipal, Josep Escartín, aquest es va comprometre a visitar a Roy Flores al CIE on es troba detingut i a traslladar el cas dels dos sabadellencs al Síndic de Greuges català i al Defensor del Pueblo estatal.

Les mobilitzacions que tindran lloc els propers dies a la ciutat seran convocades per la Federació d’Associacions d’Immigrants del Vallès (FAIV), Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell (FAV), Moviment Popular de Sabadell (MPS), Candidatura d’Unitat Popular (CUP), Entesa per Sabadell (ES), Esquerra Republicana (ERC), Partit Comunista del Poble Català (PCPC), Confederació General del Treball (CGT), Confederació Nacional del Treball (CNT) i Roda de la Pau, a l’espera de noves adhesions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any