Kuwait tindrà per primera volta dones parlamentàries

  • Quatre de les setze candidates, d'un total de dos-cents deu, han aconseguit un escó en les eleccions

VilaWeb
Redacció
17.05.2009 - 12:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Atès els resultats oficials de les eleccions parlamentàries que se celebraren ahir a Kuwait, 4 dones ocuparan un dels cinquanta seients del parlament. La primera vegada que se’ls va reconèixer el dret al vot i a presentar-se a les eleccions fou el 2005. Amb tot, no aconseguiren cap escó ni el 2006 ni el 2008.
A les eleccions de Kuwait, l’única democràcia parlamentària del golf Pèrsic, es presentaven 210 candidats, entre els quals hi havia 16 dones.Les candidates que han aconseguit escó són Aseel Awadhi i Rola Dashti (que han quedat en segon i tercer lloc de la tercera circumscripció), l’ex-ministra de Salut Masuma al Mubarak (que fou la primera kuwaitiana a encapçalar un ministeri, l’any 2005) i Salwa al Jasar.

Dels 2,7 milions de persones que viuen al país, la meitat dels quals són estrangers, hi tenien dret a vot 384.790, la meitat de les quals eren dones. La participació fou baixa, car hi ha un cert pessimisme pel que fa a la confiança en la millora de les relacions entre el parlament i el govern. El parlament es va dissoldre el 19 de març passat, arran de les crítiques de l’oposició.

Kuwait va proclamar la democràcia parlamentària l’any 1962 i, des de llavors ençà, s’hi han constituït vint-i-dos governs. El resultant de les eleccions d’ahir serà, doncs, el vint-i-tresè. Val a dir que les d’ahir foren les terceres eleccions que celebra el país en els últims tres anys.

Enllaços
BBC: Kuwait votes for first female MPs.
Diaris de Kuwait: Al-Watan | Al-Qabas | Kuwait Times | Arab Times.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any