Mestres i professors demanen la dimissió de Maragall durant la vaga de l’ensenyament

  • Per Educació el seguiment de la vaga fou del 41 per cent

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
20.03.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els sindicats convocants de la vaga d’ahir contra la política del conseller Ernest Maragall i la llei d’educació de Catalunya (USTEC-STS, CC OO, ASPEPC-SPS, UGT i CGT) van considerar que la jornada havia estat un èxit i tots plegats van coincidir a demanar la dimissió de Maragall. Però el conseller d’Educació va dir que, tot i la vaga, continuaria governant ‘el canvi dins l’educació d’aquest país amb la mateixa convicció, fermesa i contingut’.Pel secretari general de Catalunya de CC OO, Joan Carles Gallego, la protesta va ser una ‘gran jornada de lluita del professorat’, que va deixar clara la voluntat d’abandonar una política educativa, la d’Ernest Maragall, feta ‘amb retallades pressupostàries’ quan allò que cal és més educació i més recursos.

Pel secretari general de Catalunya d’UGT, Josep Maria Àlvarez, la jornada va ser ‘un clam’ contra la ‘prepotència’ d’Ernest Maragall i va demostrar que l’escola era contrària ‘a les seves provocacions’. ‘Tenim l’oportunitat de fer una bona llei i el conseller no pot espatllar-la’, digué.

Segons la portaveu d’USTEC-STS, Rosa Cañadell, Maragall havia de dimitir, perquè en la manifestació d’ahir ‘la immensa majoria del professorat’ s’havia demostrat contrària a la LEC i a la política del conseller. De la mateixa manera va expressar-se la portaveu de CC OO, Montserrat Ros: ‘S’ha de canviar la política educativa perquè s’han de gastar diners per donar als alumnes catalans l’ensenyament que es mereixen.’

Però el conseller d’Educació, Ernest Maragall, en la seva intervenció al Parlament, va trobar normals aquestes reaccions: ‘Una estratègia de canvi en profunditat genera en un primer moment temors, incomprensions i recels, però no és un motiu per a aturar-la i cal vèncer aquestes actituds’.

Seguiment de la vaga

Segons els sindicats, el seguiment de la vaga va ser del 78% d’ensenyants. Però segons el Departament d’Educació va ser del 41,49% a l’escola pública, nou punts per sota de la vaga del novembre de l’any passat: del 28,49% als instituts, i del 53,1% a les escoles de primària.

A partir d’aquestes dades el conseller va assegurar que, ‘amb la fermesa, convicció i amb tota la capacitat de diàleg’ de què siguin capaços, construiria ‘un rumb d’avenç basat en la confiança, en el protagonisme i en la responsabilització dels nostres mestres i professors que són garantia principal de la nostra educació a Catalunya’.

Manifestació multitudinària

Vuitanta mil manifestants, segons l’organització, van recórrer ahir a migdia el centre de Barcelona contra la política de Maragall i la LEC, ara en tràmit parlamentari. A Tarragona foren tres mil, i a Lleida un miler. A Girona la participació va ser menor.

A la manifestació de Barcelona, s’hi van afegir universitaris adversos a Bolonya, que van anunciar una vaga per a dijous. La pancarta del capdavant de la manifestació deia: ‘No a la política educativa de la Conselleria d’Educació. No volem aquesta llei’, i els manifestants van demanar, reiteradament, la dimissió d’Ernest Maragall.

Aquesta fou la tercera vaga del sector de l’ensenyament, i la segona que tenia el suport dels cinc sindicats (CC OO i UGT no havien donat suport a la del novembre de l’any passat). La primera gran manifestació contra la política educativa del govern va ser el 14 de febrer de 2008, i la segona el 13 de novembre.

Enllaços
Gencat: Comunicat del Departament d’Educació.
USTEC·STEs: Valoració jornada de lluita a l’ensenyament públic.
CC OO: Èxit rotund de la vaga d’ensenyament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any