Notícies

Dimarts  18.11.2008  14:00

Miquel Barceló: 'Tot això és el mar, però també una cova'

L'artista mallorquí inaugura la cúpula de la Sala dels Drets Humans de la seu de l'ONU a Ginebra

Men?ame
 

Miquel Barceló ha inaugurat avui la renovació (vídeo) de la cúpula de la Sala dels Drets Humans del Palau de l'ONU de Ginebra, de 1.500 metres quadrats de superfície. 'Record un dia de veure el món regalimant cap al cel. Arbres, dunes, ases, gents de tot color, consumint-se. Tot això, cap per avall, és el mar, però també és una cova', explica l'artista. La Sala esdevindrà la seu del Consell dels Drets Humans de l'ONU, successor de rang superior de la Comissió de Drets Humans.

Es tracta d'una cúpula conformada per onades i per milers d'estalactites que volen resumir la seva idea del món: un planeta-cova que reuneix els homes i que viatja al futur.

Barceló hi ha volgut utilitzar la llei de la gravetat com a tècnica pictòrica. A més, la multiplicitat de punts de vista que permet volen ser una metàfora de l'ONU: 'Camines un metre i es veu una altra cosa', diu.

Per a reformular la cúpula, va treure l'antiga bòbila del sostre i la va substituir per una estructura d'alumini reforçada, feta a mida i suficientment resistent per a aguantar la nova cúpula il·luminada. Després de força proves amb força materials, incloent-hi la fusta i la resina, va escollir l'alumini alveolat com a material òptim i hi va esmerçar 35.000 quilos de pintura.

Promoció dels drets humans

El consell s'encarrega de promoure el respecte universal als drets humans i les llibertats fonamentals i de denunciar els casos en què es violin.

El Palau de les Nacions de Ginebra, seu de l'Oficina de les Nacions Unides, ha tingut dues ampliacions, el 1952 i el 1973. En aquesta segona va ser quan es va construir l'Edifici Nou, on s'hi troba la Sala dels Drets Humans, concebuda per a convertir-se en un dels fòrums de conferències més importants de Ginebra.

Foto: Agustí Torres