L’Audiència espanyola confirma la condemna a Roura i Stern per injúries a la corona

  • Interior multa els organitzadors d'una marxa anti-monàrquica

VilaWeb
VilaWeb
INTERIOR MULTA ELS ORGANITZADORS D'UNA MANIFESTACIÓ ANTI-MONÀRQUICA

El departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya va imposar ahir quatre sancions als organitzadors d'una manifestació al barri de Gràcia a Barcelona contra la monarquia espanyola, que s'havia fet el mes d'agost passat. Fonts dels Mossos d'Esquadra han confirmat que s'han imposat quatre sancions d'uns 300 euros per als quatre organitzadors, que són els que portaven pancartes i megàfon, perquè la manifestació no estava autoritzada. La manifestació va recórrer els carrers de Gràcia sota el lema 'Ultratgem Espanya. Desobeïm la imposició espanyola'. Els manifestants van protestar contra els judicis per la crema de fotos del rei a Girona i l'empresonament de Francesc Argemí (Franki) per ultratge a la bandera. Els participants a la manifestació expliquen que ningú els va demanar la documentació i que la majoria de les persones que han rebut la notificació d'Interior no tenen antecedents. És per això que critiquen l'existència de fitxers policíacs de militants polítics.

Redacció
06.11.2008 - 11:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Audiència espanyola ha ratificat avui la sentència (pdf) del juliol passat contra Jaume Roura i Enric Stern, per injúries a la corona espanyola. La ratificació contrasta amb la decisió d’ara fa quinze dies d’absoldre setze acusats dels mateixos fets. L’advocat, Benet Salellas, ha dit a VilaWeb que presentaria un recurs extraordinari al Tribunal Constitucional: ‘És un afer polític que afecta el dret fonamental de la llibertat d’expressió.’La sentència del ple de l’Audiència, que condemna cada un dels acusats a una multa de 2.700 euros, s’ha decidit per 10 vots a 6, ‘una votació ajustada que demostra que és una qüestió controvertida i no pas pacífica. Avui s’ha pres una decisió jurídica sobre un tema polític’, segons Salellas. En canvi, fa dues setmanes, en el judici de setze encausats, també per haver cremat fotos del rei espanyol, la fiscalia va retirar l’acusació i el tribunal els va absoldre. ‘Els fets eren els mateixos i la defensa anava exactament en la mateixa línia.’

Per Salellas, aquí hi ha en joc el dret fonamental de llibertat d’expressió, ‘un dret inclòs en la constitució espanyola’. Per aquest motiu, ara pensa a presentar un recurs extraordinari al Tribunal Constitucional i, si cal, al tribunal d’Estrasburg.

També ha lamentat que l’Audiència espanyola, ‘com ja és habitual’, no hagi comunicat oficialment encara a la defensa la ratificació de la sentència i que tota la informació l’hagi haguda d’obtenir extraoficialment.

Conde-Pumpido justifica l’absolució

El fiscal general de l’estat espanyol, Cándido Conde-Pumpido, ha justificat que rebaixés la petició de pena contra els setze independentistes jutjats ara fa quinze dies perquè entén que no tenien tant la intenció de cremar fotografies del rei en si mateix sinó que protestaven per la sentència condemnatòria contra Roura i Stern.

Dos judicis

L’Audiència espanyola va anul·lar al març el primer judici (fet el novembre de l’any passat) a Roura i Stern, després de reconèixer que haurien d’haver pogut declarar en català. La repetició del judici havia donat esperances a la defensa, que creia que acabaria diferentment. Els acusats van admetre els fets i la defensa va demanar l’absolució perquè havien actuat sota el dret de la llibertat d’expressió.

Fonamentació de la sentència

Però la condemna al·lega, contra allò que diu la defensa, que el dret de llibertat d’expressió no empara ell fet de cremar fotografies del rei espanyol. Segons el tribunal, Roura i Stern van anar a la concentració ‘amb la intenció evident de conculcar la figura de ses majestats en el transcurs d’una manifestació en què es titllava la dinastia borbònica de força ocupant de la comunitat autònoma catalana’. La sentència també destaca la protecció especial que té la corona espanyola en l’ordenament jurídic perquè forma part dels ‘símbols de l’estat democràtic que la constitució consagra’.

Enllaços
VilaWeb TV:Benet Salellas: ‘És trist que hàgim de celebrar que un judici es fa amb normalitat’.
VilaWeb: Jaume Roura i Enric Stern tornen a ser jutjats a l’Audiència espanyola (1-7-08).
Sentència de l’Audiència espanyola (pdf).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any