Un monòlit recorda Lluís Maria Xirinacs al lloc on van trobar-lo mort

  • Mig miler de persones han assistit a l'homenatge, organitzat per la Fundació Randa

VilaWeb
Redacció
24.06.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Fundació Randa – Lluís Maria Xirinacs ha retut homenatge a Lluís Maria Xirinacs amb la col·locació avui d’un monòlit al Pla de Can Pegot, la zona boscosa d’Ogassa (Ripollès) on es va trobar el cos de l’ex-senador l’11 d’agost passat. S’hi ha aplegat mig miler de persones. Es tracta del projecte ‘Memorial Xirinacs’, en què un bloc de pedra no només recordarà l’ex-sacerdot sinó que guardarà un secret: el lloc on hi ha soterrats els llibres de Lluís Maria Xirinacs.El monument de granit, de l’escultor Jaume Rodri, té gravada la lletra X (de Xirinacs) amb un punt al damunt. A la part inferior, sense que pugui ser visible, s’hi ha gravat una fórmula matemàtica que revela la distància, des del punt, en què hi ha soterrats alguns llibres de Xirinacs, protegits per un bloc de metacrilat. ‘Si mai algú tomba la pedra, descobrirà un enigma matemàtic que, si el resol, el durà a localitzar els llibres d’en Xirinacs’, diu el projecte de la fundació. ‘Mentrestant, la muntanya guardarà el pensament i el testimoni escrit d’en Xirinacs.’

El monòlit s’ha impregnat d’una substància que evita la penetració de pintures i esprais, ‘provocació que cal preveure encara que l’indret sigui apartat’, diuen des de la fundació.

Novetat editorial

L’escriptor Lluís Busquets i Grabulosa ha publicat un llibre amb textos que resumeixen la visió de Xirinacs, a partir de les seves tesis religioses, polítiques i econòmiques, i inclou un DVD amb documentació biogràfica. El llibre, que es titula ‘L’esperit batega per Catalunya’ (Abadia), acaba amb el poema de Xirinacs ‘Acte de sobirania‘, que anticipava la seva mort i que es va trobar entre els seus papers.

Commoció de la societat

La desaparició sobtada de Lluís Maria Xirinacs va commocionar la societat catalana. Moltes personalitats polítiques van destacar-ne la lluita pacífica i ferma per la llibertat i la blocosfera es va omplir de mostres de condol. El 16 d’agost, la basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona va omplir-se a vessar amb milers de persones que volien acomiadar-se de Xirinacs.

L’endemà que es trobés el seu cos, la Fundació Randa va fer públic un text on l’ex-senador mostrava la seva disposició a passar els últims dies en soledat i on recordava, en un poema que data del 6 d’agost, que havia viscut esclau en uns Països Catalans ocupats per Espanya, França i Itàlia. A més a més, el 22 d’agost, el diari Avui publicava un article inèdit de Xirinacs, ‘Cultura de mort’, on hi defensava el dret de morir lliurement. Lluís Maria Xirinacs va ser triat com a personatge de l’Any 2007 pels lectors de VilaWeb.

Enllaços
Arxiu de VilaWeb: Biografia l Xirinacs alliberat l Xirinacs a can Brians l Suports a Xirinacs l Commoció per la mort de Xirinacs l Comiat multitudinari a Xirinacs.
VilaWeb TV: Lluís Maria Xirinacs: de l’amnistia a la independència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any