Opinió

 

<73/169>

Vicent Partal

25.11.2011

Menys TVC: una decisió que afebleix la catalanitat

L’anunci de fortes retallades a TVC no es pot desconnectar del paper social que juga la Televisió de Catalunya. Sobretot si les retallades arriben en el moment més difícil de la seua història. La implantació de la TDT ha estat un desastre pel país --cosa que alguns ja vam avisar que passaria. El resultat de multiplicar desaforadament el nombre d’emissors ha comportat una competència salvatge que ha fet TV3 més feble i, molt pitjor que això, que ha reduït la presència de la televisió en català a les pantalles.

Forçar TVC a reduïr-se encara més precisament ara és en aquest sentit molt perillós. Per exemple si TVC no pot oferir el futbol en català i en obert qui perd no és TV3 qui perd és la llengua catalana. Molts espectadors s’han acostat a la Televisió de Catalunya precisament a través d’esdeveniments de gran popularitat, dels qual el futbol era una peça bàsica des de fa anys. Era per això que tants mallorquins pujaven a la serra de Tramuntana a veure-la, abans de posar repetidors. Va ser per això que les penyes blaugrana de València van ser motors en la implantació dels repetidors al País Valencià. I en les zones fortament castellanitzades de l’àrea metropolitana de Barcelona TV3 només pot entrar-hi de manera massiva de la mà del Barça i d’alguns programes concrets. I aquesta és una funció social clau que TVC fa.

Nosaltres tenim un problema important. Som Dinamarca o Holanda per dimensió però no ens podem comportar com ells. Els danesos no tenen un 3/24, és cert, però tampoc no tenen la pressió de dues grans cultures que els poden anorrear. De vegades, per tant, en català hem de fer més esforços que els altres i d’això també n’hem de ser conscients.

El portaveu del govern, Francesc Homs, ha dit en aquest sentit que aquesta és una decisió dels riscos de la qual ells en són molts conscients. Ho espere perquè el govern està prenent algunes decisions com aquesta que afebleixen de manera indiscutible el coixí social del catalanisme. D’aquell mateix catalanisme que un dia haurà de tensar-se al màxim per a defensar el concert econòmic que vol aconseguir l’actual govern, o la independència o simplement la defensa de la immersió lingüística a les escoles. I tot això serà més difícil de fer amb una TVC més petita.

De fet davant el panorama polític que tenim i a la vista dels enormes reptes de país que se’ns posen al davant la meua opinió és que fins i tot caldria reforçar encara més el paper de cohesió nacional que TV3 ha exercit al llarg dels anys -- millorant els vicis i les badades que la pròpia TVC ha assumit. No pot ser? No hi ha diners?

Doncs només puc dir que espere que siga així i que siga per això. Perquè el govern hauria comés una relliscada mortal si al final resulta que aquest afebliment no és només una decisió terrible que està obligat a prendre sinó també una operació destinada a afavorir els interessos d’algú, per exemple del Grup Godó o de les televisions privades.

Mail Obert