Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

01.07.2015

Contra la 'llei mordassa'

Avui es comença a aplicar la Llei Orgànica de Protecció de la Seguretat Pública, coneguda popularment per 'llei mordassa'. És un pas enrere important pel que fa als drets i les llibertats a l'estat espanyol i per això mereix la nostra repulsa més directa i contundent.


Tal com han denunciat les plataformes opositores, algunes instàncies judicials i els partits polítics, la nova llei pretén de reduir i dificultar de manera molt notable les activitats públiques de protesta, sobretot al carrer, i de denúncia política i social. A més, inclou un bon nombre d'elements d'arbitrarietat administrativa i incorpora vint-i-vuit noves infraccions que atorguen al govern espanyol possibilitats repressives fins avui desconegudes.


La llei és, doncs, un intolerable atac directe al règim de drets i llibertats existent fins ahir i per això ha estat denunciada davant les instàncies internacionals, que han expressat preocupació de manera unànime. Però, com era previsible, el govern espanyol i el partit a què pertany s'han mostrat absolutament insensibles a les crítiques. Ni tan sols la rara unanimitat amb què tots els altres partits parlamentaris han votat contra aquesta normativa no els ha frenats a l'hora de fer-la entrar en vigor avui mateix.




L'opinió dels subscriptors. (Els subscriptors voluntaris són la clau perquè VilaWeb us arribe cada dia, gràcies al seu suport econòmic i periodístic. Ens ajuden a millorar el diari i tenen un contacte especial amb la redacció; reben les notícies hores abans i comenten aquest editorial, entre més coses. Si tu pots ajudar-nos amb una petita quota, et demane que t'apuntes en aquesta pàgina. Sàpigues que per a nosaltres és molt important, especialment en aquest moment.)




Jaume Morrús


Es un pas més, una prova més, de la involució democràtica del estat espanyol. Ara mateix un estat pre-constitucional, on les llibertats, la tolerància, el respecte i les estructures es situen més aprop del tardofranquisme que no pas d'un estat modern o del que va ser forçat a néixer al 1978.

Cada passa es un boci d'història de la lluita de la gent, del poble, que estripen i trepitgen. I amb aquest estat volen que combreguem, així, sense més... Triguem massa, fem tard.




Octavi Monsonís


Aquesta llei mostra el tarannà autoritari del partit que governa. És un motiu més per fotre'ls fora del govern i de qualsevol instància de poder perquè empastren la democràcia i les llibertats fonamentals amb mesures restrictives o clarament antidemocràtiques.
Pense que el Tribunal Constitucional, tan amatent a vigilar la constitucionalitat de les lleis catalanes, hauria de fer exercici de democràcia i suspendre cautelarment la llei mordassa perquè atempta contra els drets polítics fonamentals recollits en la constitució espanyola, de la qual tan s'han omplert la boca per a negar el dret a decidir dels catalans.
Eixirem al carrer per la seua derogació, o ja no podem ni manifestar-nos?




Jaume Singla


L'Estat Espanyol te tendencia a la repressió. Quan la dreta te majoria absoluta, no sap resistir la temptació de fer lleis repressives i quan, com sembla, preveu que tindrà manifestacions publiques en contra de les "seves" mesures economiques, imposa lleis que violen sistematicament el dret dels ciutadans.Tot i que han vist que quan perden el govern les seves lleis són derogades, ja els va be el bi partidisme PP-PSOE. 




Ramon Perera


Em poso totalment al costat del director en la màxima repulsa contra la llei Mordassa. A notar que és una llei orgànica i les lleis orgàniques són del màxim rang només per sota de la Constitución. Com és possible que una llei d'aquest rang sigui aprovada, encara que per majoria d'escons, responent només a una sola opció política i amb l'oposició de totes les altres opcions? Una acció així hauria de ser també una problema per a la Unió Europea, però de la manera que s'està comportant avui dia la UE... D'altra banda, no puc deixar de recordar que la democràcia en el temps de la dictadura franquista també duia el qualificatiu d'orgànica.




Blanca Serra


Aquesta llei forma part de tot l'esperit i entramat de les lleis que
la majoria absoluta del Partit Popular ha permès que caigués damunt de
la nostra gent; està destinada a ser retirada a Catalunya, arrossegada
per l'avanç del procés constituent i a Espanya per la davallada del
PP, a no ser que partits com Ciudadanos comparteixin la seva filosofia
i la mantinguin o fins i tot l'empitjorin. No sé què n'ha dit fins ara
el sr. Rivera. Només sé que , si no volem caure sota el seu imperi, ja
cal que ens espavilem a marxar ràpidament: tenim una opció magnífica
el 27 de setembre: no la desaprofitem!




Joan Rubiralta


Des que hi ha el PP al govern espanyol, a cada bugada es perd un llençol. Ara la reforma de la llei laboral, ara una nova llei d'estrangeria que permeten fer les devolucions en calent, ara una nova llei d'educació ancorada a la prehistòria, etc. I ara, per acabar-ho d'adobar i malgrat les pressions nacionals i internacionals, emparant-se en la majoria absoluta (amb només amb un 33% de vots), van transformant aquest país en una gàbia. Una gàbia on també hi som nosaltres i on ens van exprimint de mica en mica fins a deixar-nos exhaustos. Davant d'això, sembla impossible que hi hagi gent que no tingui clar que hem de marxar d'aquest pou on som ficats i alliberar la nostra nació d'aquesta "casta" corrupte i dictatorial encara que amb un vernís democràtic.

Serà curiós veure des de la lluyania que passarà amb aquest invent d'Espanya quan tinguem la República, però espero que el poble espanyol els doni una coça democràtica i construeixi un país nou des dels fonaments perquè del contrari acabarà enfonsant-se. Espanya, com a Grècia, necessita un canvi profund de governants i de dirigents, de política econòmica i social i d'assumpció de la democràcia real i del respecte a les minories. O fa això o no sobreviurà! En tot cas aquesta és una tasca que els pertoca a ells de fer-la; nosaltres, si ens hi posem podrem dir, quina sort que ja no hi som.




Josep Usó


El Govern que tenim i el partit que li dóna suport ha aconseguit tindre en vigor la llei mordassa. Segurament durarà poc, però ja és massa. És massa que la única manera que tinguen de respondre a les crítiques o a les respostes discrepants, siga la prohibició. Ells diran el que voldran, ens diran radicals, nacionalistes, rojos, verds o aldeanos. Tant se val.Malauradament per a ells, són ells mateixos els qui continuen pensant amb mentalitat medieval. Encara no han arribat al Renaixement. Ja duen, si fa no fa, més de cinc-cents anys d'endarreriment. No sé si aconseguiran arribar alguna vegada a l'alçada d'aquells als qui no volen deixar parlar. Personalment, estic convençut que no ho faran. Pitjor per a ells.




Josep Blesa


Des del dia de la seua aprovació: Pregue al Nostre Senyor, per a que il·lumine els dirigents espaÑols --què diàriament enviem a la merda-- per a que troben el camí del seu propi destí.



Mail Obert