Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

05.12.2011

Alerta, que pot canviar tot

Des de la signatura del Tractat de Maastricht hem viscut dècades en què han coexistit, amb més o menys dificultats, dues tendències: la d'una integració, cada vegada més gran de la Unió Europea, a remolc de la unió econòmica, i la d'una resistència permanent dels governs al procés d'integració. Cada vegada que s'ha fet un gran pas endavant en el procés d'integració els governs estatals han trobat la manera de frenar-lo, poc o molt, per mantenir el seu paper fonamental.

Però ara la balança és a punt de canviar. No perquè els governs hagen canviat sobtadament d'opinió, sinó simplement perquè hi ha en joc coses massa grosses. Si aquesta setmana Europa no troba la manera d'estabilitzar la moneda i l'economia, podríem assistir a l'ensorrament de l'edifici institucional construït amb tant d'esforç aquestes dècades.

I la primera mostra que tot ha canviat és que, el dibuix d'això que s'aprovarà divendres a Brussel·les, el faran avui Sarkozy i Merkel. I ningú més. És clar, després caldrà negociar amb la resta dels estats i Van Rompuy haurà de fer el seu paper. Però no canviarà res substancial. Allò que decidiran avui, a quarts de dues a París, el president i la cancellera, ho acabaran aprovant els altres. No hi ha temps ni per a la retòrica ni per al consens. Europa a partir d'aquesta setmana serà diferent, i els europeus més val que ens hi acostumem.

Si ens agradarà o no, ja és una altra cosa.

Mail Obert