Opinió

 

1/73>

Joan Úbeda

17.10.2012

Joan Úbeda: 'Al 'Polònia' s'han fet crítiques més sagnants i no ha passat res'

El cas del 'Bestiari Il·lustrat' és un d'aquests en què entren en conflicte el dret de la llibertat d'expressió i la responsabilitat de servei públic d'una televisió pública. Podem dir que la reacció de TV3 ha estat de prudència conservadora, però no oblidem que, per exemple, s'han fet crítiques i burles a la monarquia molt més dures i sagnants al 'Polònia'. I no ha passat res --en canvi sí que va passar amb la portada de El Jueves: sembla que les caricatures ho tenen més pelut. Aquests dies que diem que hem d'aprendre tantes coses dels britànics, podem imaginar-nos l'exemple allà. I sí, segurament que la llibertat d'expressió, allà, hauria tingut més pes i no hauria passat res del que ha passat aquí.


Analitzem una mica les circumstàncies per entendre què ha passat. Aquest capítol del 'Bestiari Il·lustrat' va ser enregistrat força abans de l'Onze de Setembre i aquests darrers mesos ha canviat molt el context polític i mediàtic. I aquest capítol era, en aquest moment, munició per a El Mundo, que és qui va començar la polèmica. I que va veure el capítol! Perquè, a més, aquest capítol va tenir uns vint mil espectadors, que no és gaire. Amb això vull dir que, molt probablement, emès al mes de maig, per dir una data, aquesta seqüència, sigui de gust dubtós o no, hauria passat desapercebuda, ningú no hauria hagut de dimitir i no s'hauria suspès el programa. El context ha estat letal per al 'Bestiari'. 


I si en lloc del rei la figura caricaturitzada hagués estat religiosa? I si hagués estat Mahoma? Com dic, la llibertat d'expressió ha de prevaler sempre, que quedi ben clar, en tots els casos. Però el context polític i social pot ser molt influent i pot desencadenar tot d'esdeveniments, justos o no. I encara més si el missatger és una televisió pública.


El fet que l'Audiència Nacional espanyola investigui el programa remarca encara més aquesta situació lamentable i desgraciada. Com deia, s'han emès per diverses televisions crítiques molt més sagnants sense que passés res. I als tribunals sí que cal aixecar encara més amunt, si és que es pot, la bandera de la llibertat d'expressió, perquè un atemptat a la corona no és cap bagatel·la.



Joan Úbeda,
productor i realitzador de TV

Editorial