Opinió

 

1/73>

Toni Albà

19.09.2012

Toni Albà: 'En aquesta partida d'escacs ja arrisquen el rei'

És curiosa aquesta partida d'escacs, perquè ja han tret el rei; arrisquen el rei. No em pensava que arribessin a caure tan baix: treure el santcristo gros! Deuen veure les coses malament.


El rei hauria d'haver callat. I hauria hagut de dir que està per sobre d'aquestes coses. Si em posés a la pell del rei, diria que estic per damunt d'això. Constitucionalment, el rei hauria de callar, perquè aquest senyor regna, però no governa. I no oblidem qui és el rei. Aquest senyor que parla de quimeres, de la quimera dels catalans, duu una corona al cap simbòlica per designació divina; el seu amic invisible li ha dit que és rei. Em sobta molt que algú com ell s'atreveixi a parlar de quimeres. Crec molt més en la quimera catalana que no en l'existència d'aquest individu.


Han anat perdent els papers, i no tan sols ell. Continuen igual. 'De primer se'n riuen, després ens insulten, després ens ataquen… i ja hem guanyat', deia Gandhi. Doncs ara comencen a atacar. Són en un moment d'atac continuat, i em recorden en Mourinho! 'Com que no puc, insulto, ataco i tiro pel dret!' No n'aprendran?


Espanya té tres problemes amb Catalunya: el primer, que no tenim por; el segon, que ells no tenen credibilitat; i el tercer, que tirarem endavant.


És curiosa la sensació que he anat tenint des de fa dos anys, des de la manifestació del 10-J, i en les consultes i en els actes en què he anat participant amb l'ANC. En els actes que fèiem, els teatres i les places eren plens com un ou. I hi havia gent que aguantava tres hores d'acte, gent de tota mena. No havia viscut mai una cosa així. Quan es va morir Franco jo tenia catorze anys, i vaig viure tots aquells anys. Aleshores no havia tingut la sensació que tinc ara. El dia abans de la manifestació vaig tenir la sensació i vaig pensar que l'endemà ho petaríem. I així va ser.


Toni Albà és actor, i tant en espectacles de teatre com al programa 'Polònia' de TV3 caracteritza en clau d'humor el rei espanyol


(Opinió telefònica recollida per VilaWeb.)

Editorial