Opinió

 

1/73>

Marta Ter

05.03.2012

Marta Ter: 'El frau s’ha comès amb mètodes diferents'


Vladimir Putin serà novament president de Rússia els pròxims 6 anys. Ha obtingut 64,06% dels vots, seguit del comunista Ziuganov, amb un 17,08%. Aquest percentatge de vots, que supera el 50%, li permet evitar una segona volta electoral. Era un dels seus principals objectius, per evitar d’una banda que l’oposició agafés més embranzida i, d’una altra, per mostrar al món i al seu país que ell és el líder indiscutible.


Ahir a la nit, quan només hi havia el 30% dels vots escrutats, Putin ja es va adrecar a la multitud que l’aclamava a la plaça Manezh, situada al costat del Kremlin. L’acompanyava Dmitri Medvedev, actual president i futur primer ministre. Amb un ull plorós i el seu habitual to conciliador, Putin ja es veia president i declarava que 'hem demostrat que res ni ningú no se'ns pot imposar. La nostra gent es capaç de distingir fàcilment entre les ganes de renovació de les provocacions polítiques que només tenen un objectiu: destruir l’estat rus i usurpar el poder. No passaran!' També va insistir que 'hem guanyat en una lluita transparent i neta', negant així les acusacions de frau que diferents associacions de la societat civil denunciaven.


Ara mateix, la pàgina web de l’organització Golos, encarregada de vetllar per la transparència electoral, denuncia 3.788 irregularitats. El frau s’ha comès utilitzant diferents mètodes: llistes extres de votants, l’aparició de nous col·legis electorals situats en empreses a les quals no es permetia entrar els observadors, grups de persones que votaven repetidament en diferents col·legis electorals, casos d’intimidació a votants i a observadors…


El líder comunista, Guennadi Ziugànov, l’etern segon candidat més votat, no ha volgut reconèixer la legitimitat de les eleccions: 'No li veig el sentit a felicitar ningú. Amb aquestes eleccions perdem tots (…)'. Va afegir que els comicis no havien estat 'nets, justos ni honestos'.


També l’ex-president soviètic, Mikhaïl Gorbatxov, va posar en dubte que 'el resultat d’aquestes eleccions reflecteixin la situació real de la societat russa'. Va afegir que 'Per la gent, Putin ja havia estat escollit abans que se celebressin les eleccions'.


Però cal assenyalar que aquestes mateixes associacions que han denunciat frau massiu, també han donat el resultat real que, segons elles, s’hauria produït sense irregularitats. 'Grazhdanin nabliudateli', una de les xarxes de voluntaris més important d’observadors que s’ha organitzat assegura que, sense frau, Putin hauria rebut el 47,53% dels vots. I l’associació 'Golos' li atorga un 50.76%.

Per avui hi ha convocades diverses concentracions: les places adjacents al Kremlin seran ocupades per simpatitzants de Putin que li manifestaran el seu suport. I a la placa Puixkin hi ha convocada, a les set del vespre (quatre de la tarda, hora catalana), una concentració opositora.


Ahir a la tarda el centre de Moscou estava pràcticament blocat per autobusos de simpatitzants de Putin arribats d’arreu i de camions que transportaven tropes del ministeri de l’interior per controlar la situació (vídeo). No van haver d'actuar. Veurem que passa avui.

Editorial