Opinió

 

1/73>

Joan Amorós

19.10.2011

Joan Amorós: 'Avui hem tingut una bona notícia, però alerta, perquè no hi ha res guanyat'

D'entrada, la sensació és de satisfacció, perquè la proposta de corredor que comença a Sant Petersburg i acaba al Marroc és avalada per la Unió Europea.

Tots els països, tots, han fet cas de la proposta de traçat de Ferrmed: Suècia, Finlàndia, Dinamarca, Luxemburg, França... I l'únic punt que ha quedat mig penjat, com sempre, és el de l'estat espanyol, per dos motius. El primer: la línia de la part sud no passa per la costa, és a dir, no passa per Màlaga i passa per Granada, cosa que està fora de lloc totalment, perquè allarga el recorregut 120 quilòmetres addicionals absolutament innecessaris i amb rampes importants, traient competitivitat al corredor respecte el corredor central per Madrid.

I aquí hi ha el segon: la Comissió ha fet 'un café para todos' en la línia del que demanava Blanco donant llibertat de moviments i de finançament al govern espanyol. I això és molt perillós. La suma d'aquestes dues coses -que restin competitivitat al corredor mediterrani respecte el madrileny i que l'estat inverteixi primer allà on vulgui- fa que haguem d'estar molt alerta i que no puguem abaixar la guàrdia.

Perquè no oblidem una cosa: és cert que cal mirar cap Europa i que les mercaderies que vénen d'Àsia són el futur i que s'han de descarregar a l'arc mediterrani, pel bé d'Europa i de tots. Però el nord d'Àfrica és una zona emergent. Empreses com la Ford ja ens han dit que hi obren fàbriques. I aquestes mercaderies també seran importants i acabaran triant el camí que estigui acabat abans i que tingui un recorregut més curt. I ens interessa que passin pel mediterrani perquè potser aquestes mercaderies es complementen amb altres que vénen d'Àsia i necessiten ensamblar-se abans d'arribar al centre d'Europa.

Per tant, atenció, avui hem tingut una bona notícia, però alerta, perquè no hi ha res guanyat i novament l'estat espanyol ha estat l'únic que ha jugat a l'ambigüitat. I això no ens ha d'estranyar, però tinguem clar que no és pas un bon senyal. Ara la nostra batalla serà aquesta.

Joan Amorós, secretari general de Ferrmed

(comentari recollit via telefònica per la redacció de VilaWeb)

Editorial