S’ha mort Martin McGuinness, dirigent històric del Sinn Féin

  • L'ex-líder de l'IRA va ser una figura clau en el procés de pau del Nord d'Irlanda

VilaWeb
Redacció
21.03.2017 - 07:31
Actualització: 21.03.2017 - 09:43

El dirigent històric del Sinn Féin Martin McGuinness s’ha mort avui a seixanta-sis anys. L’ex-cap de l’IRA va ser una figura clau en el procés de pau de l’Ulster. Fa només dos mesos, va renunciar al càrrec de vice-primer ministre perquè la primera ministra del Partit Unionista Democràtic (DUP), Arlene Foster, es va negar a dimitir per un escàndol de presumpta corrupció.

La marxa de McGuinness va blocar l’acord entre el Sinn Féin i el DUP per a compartir govern. De manera que es van convocar noves eleccions, en les quals l’ex-dirigent va anunciar que no es presentaria. Va ser l’última conferència de premsa de McGuinness, que hi va aparèixer fràgil i cansat. Al desembre, la mala salut ja li havia impedit de participar en un viatge comercial a la Xina.

El Sinn Féin  va regalar una darrera alegria a principi d’aquest mes, durant les eleccions. El partit republicà va aconseguir el millor resultat electoral d’ençà dels Acords de Divendres Sant. La candidatura encapçalada per Michelle ONeill va aconseguir 27 diputats, tan sols un menys que el DUP.

McGuinness  s’ha mort a l’hospital Altnagelvin de la ciutat de Derry envoltat de la família. McGuinness tenia una malaltia genètica estranya, causada per dipòsits d’una proteïna anomenada amiloide en teixits i òrgans.

En un comunicat, el dirigent del Sinn Féin, Gerry Adams, ha dit que McGuinness havia estat ‘un republicà apassionat que va treballar sense descans per la pau i la reconciliació i per la reunificació del seu país’. I ha afegit: ‘Però per sobre de tot estimava la seva família i la gent de Derry i n’estava immensament orgullós.’

A més, Adams ha escrit un piulet en irlandès al seu compte de Twitter que diu el següent: ‘Una ànima fidel entre els herois d’Irlanda’. El missatge anava acompanyat d’una canço de Luke Kelly anomenada Song for Ireland. 

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any