Santi Vila, un conseller dialogant i moderat per a la cartera de Cultura

VilaWeb
ACN
14.01.2016 - 09:00
Actualització: 14.01.2016 - 10:32

El nou conseller de Cultura, Santi Vila (Granollers, 1973), ha ocupat la cartera de Territori i Sostenibilitat la darrera legislatura. Vila és militant de Convergència Democràtica de Catalunya des del 2000, ha estat elegit diputat al parlament a les eleccions del 2006, 2010 i 2012 i va exercir de batlle de Figueres entre 2007 i 2013. Al capdavant de Territori i Sostenibilitat, Vila s’ha destacat per la capacitat de diàleg amb la ministra de Foment del govern espanyol, Ana Pastor. Com a resultat d’aquesta entesa amb Pastor, el conseller ha aconseguit de desviar el pas de vehicles pesants per la N-II a les comarques gironines i desblocar les obres dels accessos viaris al Port de Barcelona.

Entre el seus actius com a conseller responsable d’obres públiques, Vila deixa a punt la inauguració del tram de la línia 9 entre la Zona Universitària i l’aeroport del Prat, que ha d’entrar en funcionament al febrer. Una de les fites de Vila al capdavant de Territori va ser el compromís signat el febrer del 2015 entre la Generalitat i l’estat espanyol per portar a terme un macropaquet d’inversions a Catalunya. L’acord inclou el tren llançadora a l’aeroport del Prat, la construcció dels trams pendents del Quart Cinturó, el desdoblament de la R3 de rodalia entre Vic i Montcada, l’aplicació del ‘model Girona’ a determinats trams de la N-340 a Tarragona i de la N-240 a Lleida i l’execució del tercer fil ferroviari al llarg del corredor mediterrani.

Uns altres punts destacats del mandat de Vila al capdavant del Departament de Territori han estat la taxa als pisos buits propietat de les entitats financeres per incentivar el seu ús com a habitatge social o l’impuls a la política d’espais naturals protegits amb l’ampliació del parc de la Serralada Litoral i l’anunci de declaració del nou parc natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. Per contra, el conseller no ha aconseguit de desblocar la licitació de Foment dels accessos ferroviaris definitius al Port de Barcelona ni que l’estat resolgui el mal funcionament generalitzat de la xarxa de rodalia a l’àrea metropolitana de Barcelona, tot i que ha denunciat reiteradament la deixadesa del govern espanyol en aquests afers.

Un perfil moderat en l’eix sobiranista i de caràcter liberal

‘Com qualsevol altra persona, sóc un home polifacètic. Des del punt de vista ideològic alguns m’han qualificat fins i tot de “personatge frontera”: catalanista, però ciutadà del món; liberal, però sensible a la sort dels més febles; modern, però alhora conservacionista’, es defineix el nou conseller de Cultura a si mateix a la seva pàgina web. Vila representa certament un perfil liberal en matèria socioeconòmica i moderat en l’eix sobiranista dins de CDC i no ha tingut inconvenient a marcar perfil polític propi, com quan l’estiu del 2014 va dir que el TC havia de fer d’àrbitre per saber si es podia celebrar la consulta del 9-N i va advertir que no respectar la llei podia generar ‘inseguretat i incertesa’. De fet, el febrer del 2015 es va autodefinir com un independentista instrumental i no tan identitari, argumentant que pot tenir ‘moltes complicitats i afinitats fins i tot sentimentals amb la idea d’Espanya’, si bé els catalans com a comunitat es podrien ‘autogovernar molt millor’.

Vila és llicenciat en Lletres per la Universitat de Girona i ha fet cursos de doctorat a la Universitat Autònoma de Barcelona i a la mateixa UdG. Com a docent, ha impartit classes a les facultats de Lletres i de Ciències Econòmiques i Empresarials de la UdG, on va ensenyar història contemporània. Ha publicat articles científics i de divulgació sobre l’integrisme catòlic a Catalunya i, en especial, sobre la figura de Fèlix Sardà i Salvany. És autor d’obres sobre la memòria històrica, amb treballs com ‘Elogi de la memòria’, que va obtenir el reconeixement dels Premis Octubre de 2004, amb el premi Joan Fuster d’assaig.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any