JxSí i la CUP sumen forces en la tramitació exprés de la llei de desconnexió

  • Les forces independentistes defensen que es pugui tramitar per lectura única i perquè es pugui habilitar la segona quinzena d'agost

VilaWeb
Redacció
30.05.2017 - 14:18
Actualització: 30.05.2017 - 17:31

JxSí i la CUP han tornat a aliar-se perquè continui endavant la tramitació exprés de la llei de desconnexió. En la primera reunió de la ponència de la proposta de reforma del reglament, els grups han debatut quines esmenes recomanen de cara a l’informe, i les forces independentistes han defensat les seves tesis tant perquè aquesta norma es pugui tramitar per lectura única i perquè es pugui habilitar la segona quinzena d’agost al Parlament, segons diverses fonts parlamentàries.

En una sessió d’unes dues hores, els grups han debatut i negociat les esmenes a la proposta que va sortir de la ponència conjunta que JxSí i la CUP, amb el blocatge de la resta de grups. La reunió ha servit com a primera presa de contacte per a saber quines són les recomanades per a l’informe del relator, Jordi Turull (JxSí), i quines són les que no tenen un suport majoritari. Fonts parlamentàries han apuntat que els dos grups independentistes han unit forces al voltant la tramitació exprés de la llei de desconnexió: tant dels aspectes que impliquen períodes hàbils al Parlament com en preveure la lectura única de la llei de desconnexió.

La la sessió no és definitiva sinó que els grups s’han emplaçat en una nova reunió dijous a la tarda, quan acabi el ple que arrencarà dimecres. Per exemple, està pendent de transacció el redactat d’una esmena que va introduir la CUP i que proposa que la cambra pugui retirar la condició de diputat a qui sigui investigat judicialment en un cas de corrupció, com a mesura cautelar i per un període de tres mesos.

La ponència, però, no s’ha tancat finalment amb aquesta sessió sinó que els grups es tornaran a reunir dijous després del ple. Entre d’altres, està en procés de transacció l’esmena de la CUP que proposa retirar la condició de diputat, durant tres mesos, a un investigat per corrupció. Un cop es tanqui l’informe, es durà a la comissió del reglament, que haurà de votar el text proposat en la ponència conjunta i les esmenes dels grups, elaborar un dictamen, i elevar-ho al ple.

A l’espera de la reunió de dijous, si serveix per tancar l’informe del relator, el proper pas serà que el text proposat inicialment per JxSí i CUP arribi a la comissió del reglament amb totes les esmenes vives. Encara sense data de convocatòria, es votaran el text i les esmenes i s’elaborarà un dictamen per elevar l’aprovació final al ple. Els terminis permeten d’entrada que la Junta de Portaveus fixés com a possible data el ple del 14 de juny si no hi ha cap grup que sol·liciti un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries.

CSQP, en desacord amb la ‘piconadora’ JxSí-CUP
El portaveu parlamentari de CSQP, Joan Coscubiela, ha acusat JxSí i la CUP d’aplicar la piconadora als drets dels diputats dels altres grups en la ponència de la proposta de reforma del reglament. En aquest sentit, ha advertit que si finalment s’imposen les tesis dels independentistes el Parlament veurà degradada la seva qualitat democràtica. Coscubiela, creu que a JxSí i CUP els molesta el dret, els ha convidat a pensar-s’ho perquè considera que res justificaria una actitud de menyspreu i degradació de la cambra. Seria una situació d’excepcionalitat democràtica, ha advertit.

En aquest context, Coscubiela ha assegurat també que tirar endavant la proposta de tramitació per lectura única situaria el Parlament en un règim molt menys democràtic”que el congrés espanyol. ‘Ens preocupa molt aquesta actitud perquè no es pot avançar en noves fites de més democràcia trepitjant els drets democràtics’, ha afegit Coscubiela.

A més, ha criticat amb duresa que lamesa de la ponència hagi denegat la petició de CSQP d’un informe als lletrats sobre la reforma del reglament. Per tot plegat ha reclamat que s’escoltin les seves esmenes i ha cridat a reforçar majories per impedir futures i eventuals cacicades: per exemple que la lectura única no es pugui fer servir per modificar normes i lleis ‘importants’ com l’Estatut.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any