Jordi Ortiz aborda els desafiaments de la tecnologia en el llibre de contes ‘Vorejant els límits’

  • L'escriptor barceloní Jordi Ortiz explora els desafiaments tècnics, socials i ètics als quals s'enfronten els individus d'una societat que avança imparable en el llibre de contes 'Vorejant els límits' (Editorial Proa), Premi Carlemany al foment de la lectura.

VilaWeb
Redacció
17.07.2016 - 11:47

BARCELONA, 17 (EUROPA PRESS)

L’escriptor barceloní Jordi Ortiz explora els desafiaments tècnics, socials i ètics als quals s’enfronten els individus d’una societat que avança imparable en el llibre de contes ‘Vorejant els límits’ (Editorial Proa), Premi Carlemany al foment de la lectura.

A través de 29 contes breus dividits en quatre parts –‘Soci’, ‘Bio’, ‘Ciber’ i ‘Meta’–, el lector haurà de decidir si els nombrosos interrogants que plantegen els relats que conformen el llibre tenen resposta o cauen en la categoria de l’absurd.

L’obra planteja interrogants com fins a quin punt pot arribar el control de les persones, quines conseqüències tindrà el disseny genètic dels fills i si els ordinadors mediten sobre qui els ha creat.

El llibre ha estat reconegut amb el Premi Carlemany, convocat pel Govern d’Andorra, Grup62 i la Fundació Enciclopèdia Catalana, amb un jurat format per nou joves andorrans d’entre 14 i 16 anys, que han destacat el dilema moral i la intriga narrativa.

“És un jurat molt especial que ha d’escollir un llibre per a un públic intergeneracional, des d’adolescents fins als seus pares i professors. Suposa tot un repte no decebre tants lectors”, ha explicat l’escriptor en declaracions a Europa Press.

SUPERVISAR LA TECNOLOGIA

Ortiz ha subratllat que els autors de ciència-ficció tenen “la responsabilitat afegida d’alertar sobre els futurs indesitjables dels avenços tecnològics que la societat encara no veu venir”.

L’autor ha apuntat que la tecnologia acostuma a desenvolupar-se sense tenir en compte la societat i és utilitzada per les elits econòmiques, militars i mèdiques: “Les societats modernes tenen l’obligació de supervisar els avenços tecnològics. No per limitar-los sinó per donar-los l’ús col·lectiu que considerin millor”.

Ha reptat els lectors a reflexionar sobre cadascuna de les narracions de ‘Vorejant els límits’ per completar les històries: “Admeten diferents interpretacions i estic segur que no n’hi haurà dues iguals”.

Ortiz (Barcelona, 1969) és autor d’una vintena de títols –infantils i d’adults– com ‘Bublub, el peix que no sabia nedar’, Premi Contarella de literatura infantil de Ciutadella de Menorca; ‘Doble identitat’, Premi Ciutat d’Olot de novel·la juvenil; i ‘Gota d’aigua’, Premi de narrativa infantil de la Nit Literària de Sant Jordi de Perpinyà.

Va fer la seva primera incursió en la ciència-ficció el 2002 amb ‘Nigra’ (Barcanova), que explicava la vida i conflictes de les colònies lunars, i va tornar a aquesta temàtica el 2011 amb ‘In absentia (Judici a la Terra)’, una novel·la sobre una confederació galàctica que va guanyar el premi Mallorca de narrativa juvenil.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any